Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Fico: Nemám rád slovo reforma, mám z toho husiu kožu

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Nová vláda Roberta Fica (Smer-SD) chystá rozhodnutia väčšieho charakteru a nebude len udržiavacím kabinetom. V rozhovore pre TASR to povedal premiér s tým, že v jeho veku a po tom, čo v politike zažil, nemá chuť ísť cestou udržiavacej vlády.

"Keďže sme sami vo vláde, rozhodovanie bude trochu jednoduchšie ako v prípade koalícií. Sme pripravení robiť rozhodnutia, na ktoré koalície nikdy nemali vnútornú silu. Ide napríklad o modernizáciu miestnej štátnej správy, chceme zrušiť špecializovanú krajskú správu a zaviesť centrálne verejné obstarávanie," vysvetlil Fico. O reforme však hovoriť nechce.

"Ja nemám rád slovo reforma. Pri reforme mám husiu kožu, lebo bola vždy spájaná so zdražovaním a znižovaním životnej úrovne. Hovorme o modernizácii, efektivite, o rozhodnutiach, ktoré sú lepšie. Ale ak hovoríme o obsahu, táto vláda bude robiť rozhodnutia, ktoré obsahovo znamenajú to, čo niekto nazýval slovom reforma," uistil.

Na otázku, aké veľké veci jeho kabinet chystá, odvetil, že chce upokojiť verejnosť. "Je dôležité, keď ľudia vidia politikov správať sa normálne a ľudsky. Nie americké gestá. Ľudia musia vidieť, že je tu partia, ktorá má záujem. Za veľkú vec budem považovať, keď verejnosť o mojej vláde bude hovoriť, že dobre, aj chyby robia, ale vidíme u nich, že sa snažia. Toto by som považoval za obrovskú vec," podotkol.

Fico si podľa vlastných slov uvedomuje, že nemá význam teraz ponúkať sľuby, ktoré sú nereálne. "Táto vláda bude veľmi kontrolovaná. Budem rád, ak na konci roku 2016, ak vláda vydrží, a aj verím, že vydrží, má na to všetky podmienky, budeme môcť konštatovať, že prestala klesať životná úroveň a začali rásť reálne mzdy. Staviame si normálne ciele," deklaroval.

Na otázku, či bude jeho nová vláda lepšia ako tá z rokov 2006 až 2010, odvetil, že bude iná. "Nielenže je postavená na jednej politickej strane, ale bude postavená za úplne iných okolností. Predovšetkým to je okolnosť, že od roku 1989 sme takýto experiment nemali, ale my sme naozaj hľadali koaličného partnera do poslednej chvíle," upozornil.

Druhá okolnosť podľa neho je, že program Smeru-SD, ktorý je sociálnodemokratický, bude konfrontovaný s požiadavkami EÚ a Európskej komisie stlačiť deficit na tri percentá HDP. "Budeme konfrontovaní aj nemilým dedičstvom, ktoré tu máme, čo je obrovský deficit, ako aj nefunkčnosť daňového systému či situácia v zdravotníctve. Poslednou okolnosťou je, že je iná doba ako v roku 2006. Akékoľvek zlyhanie vlády akéhokoľvek rozsahu bude veľmi tvrdo atakované verejnosťou, médiami a opozíciou. Preto porovnávať dve vlády je nemožné, lebo táto ide do úplne iných podmienok. Bude určite iná," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu