Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Česi vydajú Brtvu z BMG a Horizont: Čaká ho päťročné väzenie!

Dávid Brtva
Dávid Brtva

BRATISLAVA/PRAHA - Prokurátor navrhol Mestskému súdu v Prahe vydať na päťročný trest odňatia slobody právoplatne odsúdeného a zároveň obžalovaného v kauze tunelovania nebankoviek Dávida Brtvu z Českej republiky na Slovensko.

Brtva sa v súčasnosti po tom, čo ho na základe dvoch európskych zatýkacích rozkazov vydaných slovenskou stranou zadržali v polovici mája v Prahe, nachádza v predbežnej väzbe. Prokurátor navrhol súdu jeho vydanie 27. marca a Dávid Brtva nepožiadal doteraz, ako tak urobil v minulosti v roku 2003, v Česku o azyl. Dnes o tom informovala hovorkyňa Mestského súdu v Prahe Martina Lhotáková.

Bez prítomnosti Dávida Brtvu nemôže pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku (ŠTS) pokračovať hlavné pojednávanie v kauze tunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia. Figuruje tu ako obžalovaný a nie je predpoklad, žeby dal súhlas svojmu advokátovi na proces v jeho neprítomnosti. Preto ani ŠTS doteraz nevytýčil termín procesu s trojicou obžalovaných - veľkopodnikateľom Jozefom M., Patrikom P. a spomínaným Dávidom Brtvom. V pojednávaní súd potrebuje prostredníctvom telemostu už len vypočuť exriaditeľa televízie TV Nova Vladimíra železného.

Česká polícia zadržala v Prahe Slováka Dávida Brtvu, ktorý je obžalovaný v prípade údajného tunelovania nebankových finančných spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia. Informoval o tom 23. marca spravodajský portál novinky.cz. Pár dní pred zverejnením tejto informácie ho zatkli pri fingovanej cestnej kontrole v pražskom Smíchove príslušníci špeciálneho policajného Útvaru cieleného pátrania, ktorí sú známi aj ako "lovci lebiek".

"K zadržaniu došlo 14. marca na ulici Radlická, kadiaľ hľadaný muž išiel v aute svojej sestry. Na zastavenie vozidla bola využitá hliadková služba pražskej polície, ktorá si od vodiča vyžiadala doklady. Predložil však bratove doklady a potom tvrdil, že sa pomýlil. Pri zadržaní sa nezmohol na odpor," uviedla vtedy pre noviny Právo hovorkyňa policajného prezídia Pavla Kopecká.

Dávid Brtva mal vo februári tohto roka nastúpiť na výkon päťročného trestu za spreneveru 5,6 milióna korún. Keďže tak neurobil, Špecializovaný trestný súd v Pezinku na neho vydal európsky i medzinárodný zatykač. Dávida Brtvu už v ČR raz zatkli aj v minulosti. Zo Slovenska utiekol po obvinení v kauze BMG a Horizont, českí policajti ho chytili v Prahe v januári 2003. Vo vydávacej väzbe vtedy strávil 16 mesiacov po tom, ako neúspešne žiadal o azyl v Česku.

Pôvodne vtedajší Špeciálny súd (ŠS) odsúdil 27. apríla 2007 Jozefa M. na 12-ročný trest odňatia slobody, neskôr Najvyšší súd SR verdikt zrušil. Po tom, čo Jozefa M. prepustili na slobodu z bratislavského Justičného paláca, následne prepustili aj jeho údajných komplicov - Dávida Brtvu odsúdeného v tejto kauze na 11 rokov odňatia slobody a Patrika P. odsúdeného na desať rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu