Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Potravinári: Na Slovensku nebudeme mať lacnejšie potraviny zrejme už nikdy!

Je možné zdaňovať obezitu? Zobraziť galériu (2)
Je možné zdaňovať obezitu?

BRATISLAVA –Zdanenie nezdravých jedál doslova pobúril Potravinársku komoru Slovenska. Nadváhu a obezitu vnímajú ako komplexný problém, ktorý sa nedá vyriešiť nespravodlivým zdaňovaním.

Analýza Inštitútu finančnej politiky (IFP) pri Ministerstve financií SR nedávno zverejnila informácie o možnej konsolidácii verejných financií aj prostredníctvom zavedenia tzv. hamburgerovej dane. Hlboké znepokojenie Potravinárskej komory Slovenska (PKS) nenechalo na seba dlho čakať. Takáto daň podľa komory obezitu nezníži a zdražovanie a trestá nízkopríjmové skupiny obyvateľov.

Slovensko má pri 13,5 % miere nezamestnanosti takmer 370 tisíc osôb nezamestnaných, čo nie je zanedbateľné číslo. "Obyvatelia s nižšími príjmami budú uprednostňovať potraviny lacnejšie s nižšími výživovými hodnotami," myslí si komora. Tento trend uprednostňovania lacnejších potravín sa môže prejaviť na zdravotnom stave obyvateľov a na zvýšení výdajov pre zdravotníctvo, čo je úplne opačný trend, ako uvádzajú úradníci IFP.

"PKS zastáva názor, že takéto opatrenia sú neopodstatnené a budú viesť k narušeniu trhu. Ak sa Slovensko uchýli k diskriminujúcim spotrebným daniam z konzumácie určitých druhov potravín, urobí krok späť v rozvoji jej fiškálneho systému a oddiali tak riadnu reformu, ktorá by nám mohla reálne pomôcť z krízy," dodáva komora v zverejnenom stanovisku.

Potravinári: Na Slovensku nebudeme
Zobraziť galériu (2)

Potravinári konštatujú, že neexistuje žiadna súvzťažnosť medzi množstvom skonzumovanej potraviny a výskytom obezity.  Zdaňovanie obezity je zároveň podľa PKS zbytočné, neúčinné a kontraproduktívne. "Napríklad Belgicko, kde je konzumácia nealkoholických nápojov na osobu vysoko nad európskym priemerom, až o 30 %, je zároveň jednou z krajín s najnižším výskytom obezity v Európe, až o 16 % menej ako je európsky priemer," dodáva komora.

Prípadné zavedenie hamburgerovej dane by mohlo podľa komory mať aj makroekonomické dopady. "Pri ďalšom zdražení potravín, zohľadniac aj 20 % sadzbu DPH na potraviny, ktorá patrí k najvyšším DPH na potraviny v EÚ, nám hrozí problém nárastu cezhraničného nakupovania, čo bude negatívny makroekonomický dopad," upozorňuje PKS.

PKS od budúcej vlády očakáva najmä podporu potravinárskeho priemyslu a nie jeho ďalšie decimovanie. "PKS preto nerozumie, prečo má ekonomiku z krízy vyťahovať práve potravinársky priemysel, ktorý je na Slovensku takmer zlikvidovaný. Potravinári preto žiadajú budúcu vládu, aby sa pod rúškom starostlivosti o verejné zdravie a snahy o naplnenie štátneho rozpočtu neuchyľovala k lacným marketingovým nástrojom selektívneho zdaňovania potravín," uvádza v zverejnenom stanovisku PKS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu