Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Prvá pomoc po sviatkoch: 10 jedál, ktoré vás postavia na nohy

Horký bylinkový, čierny či zelený. Zaberú všetky. Zobraziť galériu (5)
Horký bylinkový, čierny či zelený. Zaberú všetky.

BRATISLAVA – Jedálny lístok starých mám hovorí jasne čo najlepšie zaberie proti nachladnutiu, upchatiu nosa a bolestiam hlavy či žalúdka. A nemusí to byť iba osvedčený vývar, či cesnak!

Chrípkové a iné respiračné ochorenia aj v tomto týždni zatvárali školy. Navyše sviatky jari dali mnohým žalúdkom poriadne zabrať. Dobrá správa je, že lekári v takýchto prípadoch upravia „jedálniček“ na samé dobroty.Teda aspoň tí z portálu eMedicine.Ponúkame vám 10 tipov, ktoré by mohli zabrať v boji proti nachladnutiu, alebo pri „popravení“ žalúdka po ťažkých majonézových šalátoch strihnutých s domácim páleným.

1. Nanuky
No nie tie smotanové krémy zaliate čokoládou, ale skôr stará známa mrazená ovocná dreň. Zo zdravotného hľadiska dokáže upokojiť podráždené napuchnuté hrdlo, zvlhčuje ho a príjemne chladí. Navyše pomáha doplniť tekutiny, čo je vždy dôležité no počas choroby obzvlášť, pretože sa imunitný systém snaží čo najskôr zbaviť všetkých jedov v tele. 

Prvá pomoc po sviatkoch:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: web)

Nie je nič jednoduchšie než, si takýto nanuk vyrobiť doma. Stačí naliať 100 % ovocnú šťavu do vhodnej nádoby a zamraziť. Prípadne rozmixovať čerstvé ovocie a zriediť ho 100 % šťavou. Studený dezert vás určite dostane.

2. Morčacie prsia
Opäť nie tie v najznámejšej úprave, teda vyprážané.  Odporúčajú sa parené, alebo zľahka v rúre upečené. Pripravíte si tak ľahké jedlo plné bielkovín. I keď počas choroby nemáte žiaden apetít, je dobré sa popasovať s týmto jedlom. Buď  ich len potrite domácim čučoriedkovým lekvárom, ktorý tiež pomáha v boji proti baktériám, alebo ich zajedajte tmavým pečivom a čerstvým šalátom ako sendvič.

3. Zeleninové šťavy
Je nepravdepodobné, že počas choroby dokážete nabehnúť do kuchyne a pripravovať si vitamínové bomby v podobe rôznych zeleninových šalátov, pritom čerstvá surová zelenina je veľmi účinná  v naštartovaní imunitného systému. V takom prípade sú ich dokonalou náhradou zeleninové šťavy. V našich obchodoch moc na dračku nejdú, preto najčastejšie dokážete kúpiť mrkvovú či zelerovú. Ale v obchodných reťazcoch ste už určite videli stánok s čerstvými šťavami, kde si stačí navoliť vhodný mix zeleniny. Ak vás tieto chute neberú, môžete ich nahradiť sladšími ovocnými šťavami z čerstvého ovocia.

Prvá pomoc po sviatkoch:
Zobraziť galériu (5)

4. Vývar
Jedno z najvyužívanejších jedál na posilnenie. Okrem toho že tanier horúcej polievky vždy dobre padne, má podľa niektorých výskumov aj mierne protizápalové účinky. Ak máte radi pikantné, vývar ešte posilnite sušenými čili papričkami, čo vám v lete dozreli na balkóne. Štipľavé údajne zlepšuje schopnosť riasiniek v nosovej dutine odfiltrovať škodlivé baktérie a vírusy.

5. Cesnak
Nikdy s ním nič nepokazíte, pretože má v sebe nekonečné množstvo dobrých účinkov pre na náš organizmus. V prípade nachladnutia ho konzumujte čo najviac, lebo dokáže zabíjať baktérie a posilňovať imunitu. Okrem toho skvele chutí, preto si ho nepchajte do telesných otvorov a radšej ho zjedzte. Bola by škoda ho tepelne upravovať ,  aj tak najlepšie chutí natretý na čerstvé teplé hrianky. Keď ho zjete v dostatočnom množstve, bude ho na druhý deň cítiť z každého jedného póru vášho tela. Ale keď ležíte doma, je to aj tak jedno. 

6. Ďumbier
Pomôže hlavne ak sa motáte, napína vás, točí sa vám hlava a ani žalúdok nie je v poriadku. Stačí ho málinko pridať do nastrúhaných jabĺk, alebo vylúhovať a vypiť ako čaj. Má charakteristickú štipľavú, možno až citrónovú chuť. Nie každému chutí.

Prvá pomoc po sviatkoch:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: web)

7. Čaj
Ďalšia tradícia, predovšetkým u Anglánov. Zaberá údajne na všetko, ale pri chrípke vás doslova naštartuje. Je plný antioxidantov a proti chorobe už pomôže aj to, ak jeho horúce výpary intenzívne vdychujete. Rovnako dobre poslúži zelený, čierny aj čínsky žltý čaj. Ak nemáte chuť na kofeín, či teín, dajte prednosť  lipovému alebo harmančekovému čaju. Je pravda, že bylinkové čaje nemajú  taký stimulačný účinok, ale na druhej strane dobrý mix bylín dokáže intenzívnejšie zabojovať proti zvýšenej teplote, či upchatému nosu.

8. Banány
Zaručene zaberú pri slabom žalúdku a tráviacich ťažkostiach. Ak sa práve dostávate z hnačkovo-dáviacej chrípky, aj lekár vám ako prvé potraviny odporučí práve banán, varenú ryžu, parené, či strúhané jablko a sucháre. Pridaná hodnota banánu je v jeho forme.  Netreba nič pripravovať a zmestí sa aj do dámskej kabelky.

Prvá pomoc po sviatkoch:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: web)

9. Hrianky

Nemýliť si s nezdravými topinkami, žiadna masť, žiadne tuky. Elektrický hriankovač kúpite už za 20 eur a pomôže hlavne v momente, keď sa už dokážete postaviť z postele aby ste niečo zjedli. Rýchle pripravené hrianky zo starého chleba nedráždia žalúdok, dokážu zahnať hlad a dokonale sa hodia aj k vývaru. Ak však nemáte problém so žalúdkom, ale driape vás v hrdle, radšej sa im vyvarujte.

10. Výživové koktaily
Na prvý pohľad sa môže zdať ironické, že by zoslabnutí pacienti mali do seba liať koktaily na chudnutie. Tieto „šejky“ sú ale pripravované tak, aby ich zloženie dokázalo nahradiť v organizme dôležité vitamíny a minerály. A zásoby živín dokážu zabezpečiť aj vtedy, ak úplne vypustíte hlavné jedlo a budete piť iba tieto mixy. A tak dokážu v zrýchlenom tempe doplniť užitočné živiny aj pre váš náhle oslabený organizmus. Pri výbere ale dbajte na to, aby mal výrobok vysoký obsah bielkovín, nízky obsah cukru, a obsahoval čo najviac vitamínov a minerálnych látok.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu