Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Potvrdené: Falošná múčka z Poľska je plná baktérií a olova!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VARŠAVA - Ešte v Poľsku neutíchol jeden potravinársky škandál a je tu ďalší! Po afére s posypovou soľou sa prišlo na ďalšiu škodlivú prísadu, ktorá sa používala na výrobu zákuskov, cestovín, paštét a ďalších produktov. Dovoz falošnej vaječnej múčky do okolitých krajín je v štádiu vyšetrovania.

Poľský Ústredný protikorupčný úrad CBA odhalil prepojenie Krzysztofa Z. (56), majiteľa firmy z Ostrówa Wielkopolského, so štátnymi úradníkmi. Tí podľa všetkého kryli fakt, že firma produkovala falošnú a škodlivú vaječnú náhradu. Napísal to denník Gazeta Wyborcza. Podľa rozhlasu Radio RMF neobsahovala takmer žiadne vajcia, zato rybiu múčku, vápenec a kurkumu, ktorá istila žlté zafarbenie. Škandál zasiahol aj ďalší výrobný podnik v Kaliszi.

Polícia vlastníka firmy zatkla, pretože testy preukázali, že múčka vykazovala vysokú hladinu choroboplodných baktérií a predovšetkým ťažké kovy, napríklad jedovaté olovo. Firmu už vlani stihol kvôli závadnosti výrobku zákaz múčku vyrábať, avšak majiteľ verdikt nerešpektoval.

Tento rok hygienici v Kaliszi niekoľkokrát prišli na kontrolu, ale zakaždým narazili na prázdny sklad, zastavenú linku, nekompetentných alebo mlčiacich zamestnancov. Šokujúca je však aj ďalšia skutočnosť, ktorú polícia zistila: na dodržiavanie hygienických noriem v továrni mala dohliadať hygienická správa, ktorej šéf je švagrom výrobcu spomínanej múčky.

Podobne ako pri posypovej soli aj v tomto prípade prokuratúra v Ostrówe Wielkopolskom nechce zverejniť zoznam výrobcov, ktorí po celom Poľsku používali zdraviu nebezpečnú múčku. Vzhľadom na nízku cenu však patrí medzi hlavných odberateľov aj Česká republika.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu