Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Potravinový škandál už aj na Slovensku: Z obchodov sťahujú mlieko, bola to skôr voda!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Jeden z najväčších výrobcov mlieka a mliečnych výrobkov na Slovensku, spoločnosť Rajo, musel hasiť poriadny škandál. Z pultov obchodov stiahol stovky litrov nízkotučného mlieka. Mlieko nebolo podľa veterinárov škodlivé.

Nízkotučné mlieko vyrábané spoločnosťou Rajo, a.s. nebolo podľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR zdraviu škodlivé. Inšpektori regionálnej potravinovej správy vykonali viacero kontrol v podniku, nezistili však žiadne nedostatky alebo odchýlky.

Na zverejnené informácie reagovala vedúca kancelárie ústredného riaditeľa ŠVPS Paulína Komarová. "Podľa vyjadrenia spoločnosti Rajo a.s. išlo o problémy s kvalitou mlieka," dodala.

Informácie o nekvalitnom mlieku priniesol internetový portál aktuálne.sk, na ktorý sa obrátila nespokojná zákazníčka. Tá si mlieko kúpila v bratislavskej mestskej časti Ružinov.

"Podľa jej slov to, čo si naliala do pohára, malo oveľa bližšie k vode než mlieku. A hoci spoločnosť o tomto probléme oficiálne verejnosť neinformovala, členka predstavenstva pre obchod a marketing Zuzana Stanová pre Aktuálne.sk potvrdila, že takýto problém evidovali. Konkrétne malo ísť o nízkotučne mlieko Rajo s dátumom spotreby 28. marca 2012 a šaržou S/8 06:12 16229. Koľko litrov defektného mlieka si však zákazníci mohli odniesť, spoločnosť priamo neodpovedala," uviedol internetový portál.

"Mlieko predávame v rámci celého slovenského trhu. Reklamácie máme v počte 444 kusov od zákazníkov," poznamenala Stanová pre Aktuálne.sk. Členka predstavenstva Rajo, a.s., však ubezpečuje, že zdravie ľudí, ktorí takéto mlieko skonzumovali, nebolo a nie je ohrozené. Ľuďom, ktorí sa sťažovali, už v tomto zmysle rozposlali aj ospravedlňujúci list.

"Vyzrážanie mlieka je spôsobené enzýmami pochádzajúcimi z mikroorganizmov, ktoré boli inaktivované pasterizáciou, respektíve UHT procesom," píše sa v liste, ktorý Rajo, a.s., rozposiela nespokojným zákazníkom.

Podľa spoločnosti však výrobné záznamy nevykazujú žiadnu odchýlku od predpísaného technologického postupu výroby. "Záznam UHT procesu poukazuje na riadnu funkčnosť, bez odchýlok. Proces plnenia bol plynulý, bez porúch," uvádza spoločnosť v spomínanom liste.

V prípade, že takéto mlieko majú zákazníci ešte doma, vylievať ho však nemusia. Predajcovia sú pripravení aj na takéto prípady. Stanová preto odporúča vrátiť tento výrobok do predajne, kde bolo zakúpené.

V celej záležitosti sa pritom už angažujú aj patričné štátne orgány. "Regionálna veterinárna a potravinová správa Bratislava začala vo veci správne konanie," skonštatovala vedúca kancelárie ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Paulína Komarová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu