Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

SHMÚ vydal výstrahy 2. stupňa: Víchrica, aj ľadová povodeň

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na východe, severe a v časti západného Slovenska dnes od 20:00 do stredy 19:00 meteorológovia očakávajú na hrebeňoch hôr silný vietor, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 25 až 33 m/s.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu druhého stupňa pre severné, východné a časť západného Slovenska. Takáto rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná, pravdepodobnosť škôd je vysoká a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

SHMÚ vydal tiež hydrologickú výstrahu druhého stupňa pre okres Kysucké Nové Mesto na dnes večer od 21:00 až do odvolania, keď meteorológovia očakávajú ľadovú povodeň a povodeň z topiaceho sa snehu a dažďa.

Vzhľadom na výskyt ľadochodu a ľadových úkazov, oteplenia a dažďových zrážok SHMÚ predpokladá, že vzniknú ľadové bariéry s následným vzdutím vodných hladín a zvýšia sa prietoky s možnosťou dosiahnutia a prekročenia stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity.

Horská záchranná služba (HZS) dnes prostredníctvom svojej internetovej stránky informovala, že na hrebeňoch Tatier, najmä v polohách nad 2000 metrov nad morom, sa vo večerných hodinách očakáva výskyt veľmi silného vetra až víchrice.

"HZS neodporúča pohyb vo vysokohorskom prostredí a žiada návštevníkov, aby zvážili svoje aktivity aj v nižších polohách," uvádza sa na internetovej stránke horských záchranárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu