Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Sýkorovcom navrhujú 190 rokov basy: Boss má zaplatiť aj 150-tisíc eur!

Skupinu súdia v Pezinku Zobraziť galériu (2)
Skupinu súdia v Pezinku (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/PEZINOK – Poriadne prísne tresty dnes navrhla špeciálna prokuratúra pre skupinu desiatich sýkorovcov. Gang vedený Martinom "Rusom" Biharim by si mal spolu odsedieť až 190 rokov. Výnimočné tresty navrhli hneď pre piatich obvinených.

Štvrťstoročia má vo väzení podľa prokurátora stráviť údajný boss seneckých sýkorovcov Bihari. V súčasnosti je však na úteku. Podarilo sa mu ujsť pred zatýkaním a podľa prokurátora musel mať informácie, že polícia sa chystá zakročiť. Prokurátor navrhuje, aby súd Rusa potrestal aj zaplatením 150 tisíc eur.

Na 25 rokov do väzenia má ísť podľa prokurátora aj Milan B., František L., Milan J. a druhý muž skupiny Alexander Botló. Ten by mal zaplatiť aj 100 tisíc eur. Ďalším obžalovaným prokurátor navrhol tresty od 17 do 19 rokov odňatia slobody a dvom, ktorí spolupracovali pri odhalení trestnej činnosti, tri a osem rokov.

Prokurátor povedal, že dôkazy usvedčujú všetkých obžalovaných. Odvolal sa na výpovede viacerých svedkov a najmä výpovede svedka Radovana Geriča – bývalého člena zločineckej skupiny. Rusov obhajca Ladislav Kuruc vo svojej záverečnej reči povedal, že prokuratúra nemá žiadny priamy usvedčujúci dôkaz, že by Bihari riadil zločineckú skupinu a upozornil na viaceré rozpory. Súdu navrhol, aby Rusa spod obžaloby oslobodil.

Policajti chceli zadržať 11 údajných sýkorovcov vo februári 2009. Podarilo sa im nájsť desať mužov, z ktorých deväť skončilo vo väzbe. Bihariho sa vtedy neporadilo chytiť a doteraz ani vypátrať. Obžaloba je podaná za 16 skutkov, z toho 12 spáchaných zločineckou skupinou. Obvinení sú stíhaní za zosnovanie zločineckej skupiny, vydieračský únos, vyberanie výpalného, podvod, nedovolené ozbrojovanie a iné trestné činy. Tesne pred začiatkom súdneho procesu v auguste 2011 spáchal obvinený Róbert Botló (†35) vo väzení samovraždu.

Riadenie seneckej skupiny sýkorovcov podľa prokuratúry prevzal po smrti Petra Havašiho Rus. Havašiho a jeho ochrankára rozstrieľali v roku 2004 v aute na kruhovom objazde pod Prístavným mostom v Bratislave.

Na začiatku minulého roka príslušníci Úradu boja proti organizovanej kriminalite zaistili ďalšiu časť bratislavskej skupiny sýkorovcov. Medzi nimi bol aj Ladislav "Dlhý Laco" Bališ, považovaný za jedného z posledných troch žijúcich bossov tejto skupiny, a vplyvný muž Viliam "Čierny Vilko" Rafael.

Táto skupina je okrem iného obvinená z úkladnej vraždy spolupáchateľstvom v štádiu pokusu. Mali sa pokúšať zavraždiť jedného zo svojich komplicov Martina "Rezňa" Hrabárika, ktorý je však obvinený z iných trestných činov v iných kauzách. V prípade pripravovanej vraždy a v prípade tejto časti dovedna piatich sýkorovcov ešte špeciálny prokurátor obžalobu na ŠTS v Pezinku nepodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu