Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ako nepokaziť Valentína: 10 rád, ktoré vám môžu zachrániť lásku!

Zobraziť galériu (7)

BRATISLAVA - Aj keď sa história sviatku sv. Valentína začína pri kňazovi, v súčasnosti ho prežívame svetsky. Pôvodná oslava mileneckej lásky sa zmenila na sviatok lásky ako takej.

Sviatok lásky nie je zaujímavý pre obchodníkov len v posledných rokoch. Prvým tovarom, ktorý sa v súvislosti s Valentínom objavil na trhu, boli valentínky. Prvé valentínske pohľadnice vlastnoručne zhotovila a úspešne predávala v roku 1847 Ester Howland v USA. O ich masovejšie šírenie sa však postaral Walter Scott. "Začiatkom 20. storočia hrozil tomuto vydavateľovi vianočných blahoželaní krach, preto vraj vymyslel nový sviatok so špeciálnymi blahoželaniami, prostredníctvom ktorých sa Valentín v USA slávi od roku 1907," hovorí Juraj Zajonc z Ústavu etnológie Slovenskej akadémie vied (SAV).

Ignoranti
Sviatok zamilovaných 14. februára začali Slováci vnímať až začiatkom 90. rokoch 20. storočia. Poznali sme ho i skôr, no až po roku 1990 nadobudol masový charakter. Podľa etnológa k jeho popularizácii výrazne prispeli médiá a obchodníci. Zajonc hovorí, že je to prejav prenikania prvkov kultúry západnej Európy a Severnej Ameriky. Práve z dôvodu jeho označenia za americký alebo prevzatý sviatok ho časť Slovákov ignoruje.

Darčeky aj zážitky
Etnológ vraví, že v škále prejavov lásky či náklonnosti majú stále dôležité miesto gestá ako bozk, objatie, červené alebo ružové srdcia, červené ruže, pohľadnice, SMS správy či e-maily. Samostatnú skupinu tvoria sladkosti a iné darčeky v tvare srdca alebo plyšové hračky. Možnosti sa však stále rozširujú. „Nie sú to len nové druhy tovaru, ktoré obchodníci v období pred Valentínom ponúkajú ako tie správne a najvhodnejšie valentínske darčeky,“ tvrdí Zajonc. Dodáva, že raritou už nie sú lístky do divadla a kina, večera v reštaurácii, víkendový wellness pobyt alebo zážitkové darčeky ako návšteva hradu, let balónom alebo bungee jumping.
Livestylové časopisy nám ponúkajú námety na špeciálne darčeky pre mužov (elektronika, kurz šmyku) i ženy (skrášľovacia kúra, šperky). „Darčekom vhodným na Valentína sa stáva akýkoľvek tovar či služba, ktorú dokáže predávajúci akýmkoľvek spôsobom spojiť s týmto sviatkom,“ poznamenal Zajonc. Obchodníci lákajú zákazníkov i na tovar, ktorý má byť receptom na zvýšenie fyzickej príťažlivosti ich partnera či ich samotných. V ponuke je kozmetika alebo spodná bielizeň.

Ako nepokaziť Valentína: 10
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: freedigitalphotos.com)


Ktoré áno, ktoré nie
Dobre si rozmyslite, na aký darček pustíte časť svojej výplaty v týchto neľahkých časoch krízy. Rozhodne by to nemal byť plyšový medvedík, zábavná kravata, či ponožky. Jeho poteší viac kartón dobrého piva, alebo sedmička kvalitného vína. Ju spoločná návšteva divadla, alebo romantická večera.
Február je vďaka  sviatku sv. Valentína aj mesiacom nepotrebných gýčových serepetičiek. V tento deň sa obchodníkom podarí predať také kúsky, za ktoré by sa inak asi len červenali. Kto sa nakoniec teší z takýchto darčekov je už iná otázka. Darovanému koňovi na zuby nehľaď a tak je väčšinou úsmev pri obdarení drobnou zbytočnosťou viac menej vynútený.

Tu je top 10 zamilovaných darčekov, ktoré radšej nechajte v obchode.

Plyšové zvieratká
Pre ňu áno, pre neho nie
Nežné pohlavie má k týmto macíkom a rôznym plyšovým postavám určitý vzťah, ale povedzme si úprimne, kde nakoniec všetky tie milé stvorenia skončia?  Pre neho nech vám ani nenapadne niečo podobné kúpiť, muži tieto veci považujú iba za prebytočné lapače prachu. A situáciu nezachráni ani to, ak toto malé chutnučké jemnučké stvorenie drží v labke malé srdiečko s nápisom „I love you”.

Ako nepokaziť Valentína: 10
Zobraziť galériu (7)


Klenoty
Pre ňu áno, pre neho možno
Ženy milujú diamanty, tam niet čo pokaziť, ale naopak, iba máloktorý chlap nosí na bradavke piercing a na hrudi reťaz. Ale pekné značkové kvalitné hodinky, to je už iná káva. Dnes je ten ideálny čas na ich kúpu. Na lacné lámacie srdiečka radšej zabudnite.

Kozmetika
Pre ňu áno, pre neho nie
Obľúbený parfum ju určite poteší. Jemu ale radšej deodorant, alebo sprchový gél nekupujte. Veď tieto veci sa nehodia na žiaden sviatok, okrem toho že vypovedajú o nulovej fantázii darcu, môžu niesť aj nechcené posolstvo, „Drahý mal by si sa častejšie umývať!“ A toto s láskou nemá nič spoločné.

Romantika
Pre ňu áno, pre neho nie
Raz za čas aj muži zmäknú a kvôli svojej polovičke zájdu  na nejaký riadny romantický ciťák do kina.  Ale kúpa takéhoto filmu na DVD už v sebe nesie riziko, že sa bude spoločne pozerať viac  ako len jedenkrát do roka. Osvedčené zamilované tituly sú rozhodne vhodnejšie pre výlučne dámske jazdy. A neberte vážne ani to, že by si niekedy muž začal čítať sám od seba  zamilované verše len tak pri dúšku čaju. To je Hollywood, nie skutočnosť.

Bielizeň, ponožky, kravata
Pre ňu možno, pre neho nie
Je to kategória dezodorantov, ale v ružovom. Erotickou spodnou bielizňou iba dáte najavo v čom by ste ju radi videli, ale inak je to opäť iba nedostatok fantázie pri výbere darčeka.

Spodnej bielizni od návrhárky
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)


Šálky s potlačou
Pre ňu nie, pre neho nie
Dá sa povedať, že tento druh darčeka už hraničí s úchylkou. Na trhu sú už iks rokov, no stále sa nájde niekto kto ešte kúpi hrnček s menom, srdiečkom a fotografiou ako originálny podarúnok. V kategórii TOP 10 Toto nikdy nikomu, iba ak ho nenávidíš, by určite bodoval.
Ako nepokaziť Valentína: 10
Zobraziť galériu (7)

Vyšívané uteráky
Pre ňu nie, pre neho možno
Tak toto už nie sú ani akože vtipné hrnčeky. Pritom je jedno, či sú na uteráku vyšité srdiečka, alebo meno. Je to úplne zbytočný zdobiaci element. Ak sa už rozhodujete nad uterákom, kúpte mu radšej veľkú, hebkú osušku. A namiesto vyšitia sa do neho nahá zabaľte a uvidíte, že to bude pre neho nezabudnuteľný Valentín. A hneď aj jeho obľúbený uterák.

Nicole Scherzinger
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Twitter)

Erotické prekvapenia
Pre ňu nie, pre neho nie
Musí sa brať do úvahy jeden fakt. Ak väčšina mužov myslí na svoju partnerku, myslí hneď v erotickej rovine. Ale čo je dobré na naplánovanom, všetkých spontánnosti zbavenom naprogramovanom sexe? Možno ešte v časoch tínedžerov je taký ten presný rozvrh v niečom adrenalínový, ak sa nečakane vrátia domov rodičia. Ale v dospelom veku prekvapiť partnera tým, že mu na vankúš položíme žetón „vezmi si ma“, alebo „okúp si ma“, je viac ako smiešne trápne. Sú predsa omnoho romantickejšie spôsoby ako toto dať na známosť svojmu partnerovi.

Fotorámik s vlastným protrétom
Pre ňu nie, pre neho nie
Dnes keď už má každý mobil v sebe foťák sa už málo čo dostane aj na papier, všetko koluje len na sociálnych sieťach. Nakoniec bolo by to aj divné ak by ste svoju fotku v romantickom rámiku darovali blízkej osobe, nech si ju  v práci vystaví hneď vedľa monitora. Aj tu sa však oplatí byť  trochu kreatívny, niektoré amatérske zábery majú v sebe takú iskru, že si zaslúžia byť zarámované. 


sv. Valentín soška darček
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)


Blikajúce LED hračky, kľúčenky a iné

Pre ňu nie, pre neho nie
Ani v tejto kategórii sa neoplatí veľmi rozpisovať, také tie blikajúce čačky poznáme vďaka čínskym predajcom. Možno sa hodia za čelné sklo kamióna, ale na sviatok zaľúbených zvoľte radšej niečo iné. Po čase by aj tak skončili v koši.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu