Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Mrazy sužujú Európu, na Slovensku padol 50-ročný rekord!

Pravdepodobnosť poškodenia organizmu je vysoká Zobraziť galériu (5)
Pravdepodobnosť poškodenia organizmu je vysoká

POPRAD – Na Spiši dnes padali dlhoročné teplotné rekordy. V Poprade namerali dnes ráno rovných -29 stupňov Celzia. Pod Tatrami tak padol takmer 50-ročný teplotný rekord.

Prízemná teplota, meraná päť centimetrov nad zemou, klesla dnes ráno v Poprade na -31,6 stupňa Celzia, informoval Pavol Faško zo Slovenského hydrometeorologického ústavu. Dnešná minimálna teplota vzduchu -29 stupňov Celzia v Poprade pritom bola len jednu desatinu stupňa od absolútneho teplotného minima, ktoré má v Poprade hodnotu -29,1 stupňa Celzia od začiatku meteorologických pozorovaní na meteorologickej stanici na popradskom letisku v roku 1951.

Mimoriadne chladno bolo aj v ďalších mestách a obciach na Spiši. V Podolínci klesla teplota na -31,4 stupňa, čím bol prekonaný rekord z 3. februára 1963, keď teplota klesla na -28,5 stupňa Celzia. Prízemná teplota v Podolínci klesla až na -33 stupňov Celzia.

Mimoriadne chladno bolo aj v Plavči, kde teplota klesla na -31,2 stupňov Celzia. Doterajší rekord pripadajúci na 3. februára z roku 1987 mal hodnotu -27,5 stupňa Celzia. V Plavči však dnes namerali najnižšiu prízemnú teplotu v súčasnej vlne mrazov. Dnes ráno tam prízemná teplota bola mínus 37 stupňov Celzia.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu druhého stupňa, ktorá platí pre regióny Orava, Kysuce a severovýchod krajiny od predpoludnia až do 14-tej, resp. 18-tej hodiny.

Meteorológovia očakávajú extrémne nízke teploty od -25 do -30 °C. Silný mráz je podľa SHMÚ pre ľudí nebezpečný, v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý a pravdepodobnosť poškodenia organizmu je vysoká.

 

Popradský región môže ostať bez vody, v Starej Ľubovni mimoriadny stav

Situácia s dodávkami pitnej vody na Spiši začína byť kritická. Podtatranská vodárenská prevádzková spoločnosť prostredníctvom svojej internetovej stránky upozorňuje zákazníkov v celom regióne, kde pôsobí, čo sú okresy Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Levoča, Spišská Nová Ves a Gelnica, že pre pokles výdatnosti vodných zdrojov a pretrvávajúce extrémne mrazy nevylučujú výpadky v plynulom zásobovaní pitnou vodou v celom regióne pôsobnosti firmy.

Ako prvé sa objavili problémy s nedostatkom pitnej vody v meste Stará Ľubovňa. Už v utorok 31. januára spoločnosť až do odvolania obmedzila a reguluje dodávku pitnej vody, dôvodom je nedostatok pitnej vody v zdroji Jakubany pre silné mrazy. V stredu 1. februára vyhlásil primátor mesta mimoriadnu situáciu pre celé územie mesta Stará Ľubovňa. Bez vody ostali najmä vyššie položené časti sídliska Západ. Ak sa situácia nezmení, bez vody môžu ostať aj obce v blízkom okolí Starej Ľubovne.

Situácia s dodávkami pitnej vody v dôsledku silných mrazov v okrese Stará Ľubovňa sa zhoršuje. Výdatnosť vodného zdroja Jakubianka klesla v porovnaní so situáciou v stredu, keď bola v Starej Ľubovni vyhlásená mimoriadna situácia, o viac ako 5 %. Priemerná výdatnosť vodného zdroja Jakubianka je za normálnych okolností okolo 100 l/s, dnes dosahuje len okolo 30 až 35 l/s, uviedla prednostka Obvodného úradu v Starej Ľubovni Zita Pleštinská.

 

Rekordné mrazy v Česku, doprava v Prahe kolabuje

Na stanici Kvilda - Perla na Šumave klesla v piatok okolo ôsmej hodiny teplota na - 38,3 stupňov Celzia. Meteorológovia namerali rekordné teploty na 105 zo 155 staníc po celej Českej republike, informoval hovorca Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák.

Okolo ôsmej hodiny bola na 76 staniciach teplota vzduchu -20 °C alebo nižšia, na mnohých ďalších sa tesne blížila k -20 °C. Na piatich staniciach ČHMÚ a i na niekoľkých ďalších klesla teplota pod -30 °C. Na Šumave na stanici Kvilda-Perla bolo -38,3 °C, podobne tomu bolo i v osade Jizerka, kde namerali -35,3 °C a v Adršpachu ortuť teplomeru klesla k -31,5 °C. Len ojedinele sa teplota vzduchu pohybovala medzi -13 až -16 °C, napríklad v Prahe na Karlove bolo -14,8 °C. Napriek tomu podľa Dvořáka nebol doteraz prekonaný absolútny rekord z februára roku 1929, keď meteorológovia namerali pri Českých Budějoviciach teplotu -42,2 °C.

Veľké problémy v doprave v českom hlavnom meste dnes spôsobilo prasknuté vodovodné potrubie, z ktorého vo štvrtok večer začala vytekať voda na vozovku pražskej Južnej spojky. V silných mrazoch sa okamžite zmenila na ľad a polícia musela túto dôležitú dopravnú tepnu v smere na Prahu 9 uzavrieť. Informovali o tom české servery novinky.cz a iDnes.cz.

Haváriu sa nepodarilo do rána odstrániť. Kedy potrubie opravia, zatiaľ nie je jasné. Od rána sa začali vytvárať kolóny v ulici K Barrandovu smerom od Plzne. Polícia musí odkláňať dopravu od Barrandovského mostu.

Voda z prasknutého vodovodu komplikuje dopravu tiež v Prahe 10, kde na niektorých miestach zaplavila električkové koľaje. Mrazivé počasie bude v ČR pokračovať i v nadchádzajúcich dňoch, nepatrné oteplenie zrejme nastane v druhej polovici budúceho týždňa a nad nulu by sa teplota mohla dostať po polovici februára.

 

Počet obetí na Ukrajine presiahol stovku, problémy má aj Poľsko

Počet obetí krutej zimy, ktorá zasiahla Európu, presiahol na Ukrajine stovku. Potvrdilo to v piatok ukrajinské ministerstvo pre výnimočné situácie. Ide o výrazný nárast zo štvrtkového počtu 63, ktorý doplnili ďalšie úmrtia ľudí bez domova, pričom ďalší ľudia zomreli aj v nemocnici, kde ich hospitalizovali pre silné podchladenie.

Ukrajinské úrady potvrdili, že od začiatku tuhých mrazov spred týždňa odbornú lekársku pomoc vyhľadalo 1600 ľudí. V plnej prevádzke sú aj vládou sponzorované prístrešky s jedlom a teplom. Takmer 3000 takýchto zariadení po celej krajine navštívilo už 53-tisíc ľudí, ktorí hľadajú útočisko pred nočnými teplotami padajúcimi až na mínus 30 stupňov Celzia, pričom ani cez deň nestúpajú nad mínus 15. Ráz počasia by sa nemal zmeniť ani v najbližších dňoch.

Nárast počtu obetí v piatok hlási aj Poľsko. Studený vzduch zo Sibíri v noci na piatok usmrtil ďalších osem ľudí a celkový počet obetí tuhého mrazu stúpol na 37. V niektorých častiach 38-miliónovej krajiny ortuť teplomera klesla až na mínus 35 stupňov Celzia, čo sa stáva osudné najmä pre ľudí žijúcich na ulici.

 

Európa pod snehom, mrazy si vyžiadali ďalšie životy

Ľad a sneh drží v šachu aj sever Talianska, ktoré sa potýka s rozsiahlymi dopravnými obmedzeniami a výpadkami elektrického prúdu. Mnoho vlakov uviazlo na zaviatych koľajniciach. V Miláne zamrzol bezdomovec. 

V Bulharsku mrazy už niekoľko dní ochromujú lodnú dopravu na Dunaji. V Ruse klesla teplota na mínus 15,6 stupňa, čo je najväčší mráz za 50 rokov.

Mrazy sužujú Európu, na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Mrazy sužujú Európu, na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

V Turecku, kde už niekoľko dní vytrvalo sneží, si jeden život a troch zranených vyžiadala lavína, ktorá zavalila dom v obci na juhovýchode krajiny, oznámila agentúra AP. V Istanbule, kde napadlo asi pol metra snehu, museli včera dopoludnia zrušiť okolo 180 letov. Asi 1000 ciest medzi menšími obcami na východe Turecka kvôli snehu nie je zjazdných, v niektorých oblastiach sú tiež prerušené dodávky elektriny.

Okolo 11 tisíc obyvateľov Srbska je kvôli snehovým búrkam odrezaných od sveta. Za posledný deň v krajine zamrzli najmenej dvaja ľudia, čím bilancia obetí od minulého piatku stúpla na päť.

Obete na životoch si mrazy vyžiadali aj v Rakúsku. Neďaleko Viedne zomrela 83-ročná žena, ktorá v stredu popoludní vonku spadla a na mieste zomrela na podchladenie. Ďalšou pravdepodobnou obeťou zimy sa stal 50-ročný muž, ktorého telo našli v meste Bad Radkersburg na juhovýchode krajiny.

Štyroch zamrznutých hlási aj Nemecko. Zrejme prvú obeť tohto roka, 55-ročného muža našli v Magdeburgu na severovýchode Nemecka. V Dolnom Sasku na severe krajiny sa na poľnej ceste medzi dvoma obcami našlo telo 69-ročného dôchodcu. Zrejme zomrel na podchladenie.

Mrazy sužujú Európu, na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

V metropole Litvy Vilniuse rozdávajú revízori na frekventovaných zastávkach MHD v téglikoch horúci čaj čakajúcim cestujúcim. Včera tak rozdali viac ako 440 litrov čaju.

Mrazy zasiahli hlavne stred a východ Európy, ale výrazná zima sužuje aj západ kontinentu, kde predovšetkým komplikuje dopravu. Francúzske úrady zakázali v dôsledku mimoriadnych mrazov a sneženia jazdu nákladných áut po diaľniciach na juhu a juhozápade Francúzska. Úrady vytvorili špeciálny odstavné zóny pre nákladné autá, ktoré uviaznu v zimou postihnutých oblastiach.

Mrazy sužujú Európu, na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu