Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ľudia sa boja, že labute primrzli na hladinách vôd

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Upozornenia od občanov, ktorí si myslia, že spozorovali primrznuté labute na vodných plochách, dostáva v posledných dňoch Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko.

 Po príchode na miesto však odborníci takmer vo všetkých prípadoch konštatujú, že ide o falošný poplach. Labute zotrvali na tokoch a jazerách napriek ľadovej pokrývke. Často tam odpočívajú, čo v mnohých občanoch budí dojem, že primrzli. Vtáci v dobrom zdravotnom stave nemajú šancu primrznúť na hladine.

"Stáva sa to len v prípade chorých, zranených alebo uhynutých jedincov. Zdravý jedinec svojim neustálym pohybom nemôže dopustiť, aby o ľad primrzol," uviedol Ján Gúgh z SOS/BirdLife Slovensko.

Adaptácia vtáčích druhov je veľmi široká. Sťahovavé odlietajú niekoľko tisíc kilometrov do Afriky, aby prečkali nepriaznivé obdobie, ktoré prevláda na ich hniezdiskách. Naopak, iné dokážu prekonať často extrémne podmienky zimného obdobia.

Pokiaľ majú dostatok potravy prekonajú chlad, ľad, sneh aj vietor. Ak sú v dobrej kondícii, dokážu sa popasovať aj s tak chladným počasím, aké máme v Európe v týchto dňoch. Vo veľmi malom množstve prípadov sa môže stať, najmä ak ide o vyslabnuté či choré jedince, že do ľadu reálne primrznú. V takých situáciách treba kontaktovať odborníkov zo Štátnej ochrany prírody SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu