Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

SHMÚ varuje pred zimou, hrozí riziko omrzlín

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) už niekoľko dní upozorňujú na mimoriadne nízke teploty, ktoré sužujú Slovensko.

Mrazy by mali kulminovať vo štvrtok, v piatok a na niektorých miestach aj v sobotu. Pridať by sa k nim mal aj silnejúci vietor. "Kombinácia týchto dvoch faktorov bude vyvolávať zvýšené riziko omrzlín pre ľudí, ktorí sa budú dlhšie pohybovať vonku bez primeraného oblečenia," uviedol meteorológ SHMÚ Jozef Csaplár.

Klimatológovia zaznamenali v uplynulých dňoch teploty okolo tridsiatich stupňov pod nulou. „V Plavči klesla dnes v noci minimálna prízemná teplota vzduchu na -33 °C (namerané v úrovni 5 cm nad zemským povrchom), čím tam bol vyrovnaný rekord tejto charakteristiky teploty vzduchu pre 1. február z roku 1991," uviedol klimatológ SHMÚ Pavol Faško.

Teploty vzduchu namerané dva metre nad zemským povrchom (v meteorologickej búdke) však zatiaľ rekordy neprepisujú. Jedinou výnimkou je teplota vzduchu -27 °C, ktorú namerali v Podolínci v pondelok ráno. Absolútne minimum teploty vzduchu zaznamenali na Slovensku v meteostanici Vígľaš-Pstruša 11. februára v roku 1929, a to -41 °C.

Práve v polovici februára v roku 1929 zachvátila Slovensko mimoriadne silná zima, čo dokazujú aj záznamy z meteorologických staníc. Napríklad v Sliači zaznamenali -35,3 °C a vo Zvolene až -38,5 °C. Informoval hovorca SHMÚ Ivan Garčár.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu