Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Mrazivé počasie v Budapešti: V pohotovosti armáda aj vnútro

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BUDAPEŠŤ – Vzhľadom na mrazivé počasie nariadil budapeštiansky starosta István Tarlós otvoriť doposiaľ oficiálne ešte neodovzdaný útulok pre bezdomovcov s kapacitou 150 miest, uviedol dnes maďarský internetový denník Metropol.

Do budovy so štvorposteľovými izbami v deviatom budapeštianskom obvode sa nasťahovali prví užívatelia už v utorok večer. Maďarská armáda darovala Budapeštianskemu sociálnemu centru takmer 500 matracov.

Vzhľadom na mimoriadne chladné dni, ktoré teraz očakávajú v Maďarsku, vyzvalo ministerstvo vnútra obyvateľstvo, aby si všímalo ľudí okolo seba, najmä bezdomovcov, osamelých a staršie osoby. Organizácie sociálnych služieb priebežne udržiavajú kontakty s bezdomovcami.

Ministerstvo nariadilo pripraviť štátne budovy, v ktorých je možné vytvoriť denné útulky. Samosprávam prikázali, aby účastníci programu verejnoprospešných prác denne dvakrát skontrolovali, či osamelí a starí ľudia v obciach a mestách nie sú ohrození.

Podobnú činnosť majú vykonávať aj policajti, ktorí majú preverovať miesta, kde žijú bezdomovci a priebežne majú kontrolovať aj situáciu v osadách, ktoré v prípade potreby budú navštevovať na koňoch, prípadne motorových saniach.

Chladné zimné počasie už zasahuje aj Slovensko. Pri tejto príležitosti máte možnosť poslať nám vaše najkrajšie fotky tejto zimy na adresu fotky@topky.sk. Najlepšie z nich zverejníme na našej stránke a autor tej, ktorá získa najväčší počet "likeov" na Facebooku, od nás dostane darček. Tešíme sa na vaše zábery!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu