Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Obraz Adolfa Hitlera vydražili na Slovensku za 32 tisíc!

Morské nokturno Adolfa Hitlera
Morské nokturno Adolfa Hitlera

BRATISLAVA - Za 32.000 eur bol dnes na Slovensku vydražený obraz nazvaný Morské Nokturno, ktorý v roku 1913 namaľoval nacistický diktátor Adolf Hitler. Pri internetovej dražbe organizovanej aukčnou sieňou Dart ponúkol úspešný dražiteľ za dielo viac než trojnásobok vyvolávacej ceny.

Plátno s rozmermi 60 x 48 centimetrov namaľoval Hitler kombinovanou technikou s temperou. Zobrazuje temné more, nad ktorým svieti Mesiac čiastočne zahalený v mrakoch. "Je to kuriozita. Diela tohto autora sa (v aukciách) bežne neobjavujú," povedal ČTK usporiadateľ dražby. Obraz získal záujemcov zo zahraničia. Dielo dala do aukcie rodina jednej slovenskej zberateľky, ktorá ho vraj získala ešte za prvej Československej republiky. Znalec jeho hodnotu stanovil na 25.000 eur, aukcie začínala na sume 10.000 eur.

Morské Nokturno nie je prvý dielom Hitlera, ktoré sa dražilo na Slovensku. Aukčná sieň Dart vlani za 10.200 eur vydražila menší obraz Tajné stretnutie z roku 1915. Hitler mal v mladosti umelecké ambície, ale prestížna Akadémia výtvarných umení vo Viedni ho trikrát odmietla prijať. V rokoch 1909 a 1910 namaľoval podľa spoločnosti Dart množstvo malých obrázkov.

Maľoval domy často podľa predlohy z pohľadníc alebo tlače, ale aj krajinky a portréty. Vytváral tiež reklamné plagáty na obuv, ako aj na leštidlá na topánky, kozmetiku a spodné prádlo. Používal olej, tuš a vodové farby. Rôznymi metódami vtedy údajne vytvoril 2000 až 3000 diel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu