Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Po Záhorskej Bystrici jazdí sociálny taxík

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Po bratislavskej mestskej časti Záhorská Bystrica začal jazdiť sociálny taxík. Ide o dopravnú službu určenú predovšetkým starším ľuďom a občianskym združeniam. Taxík jazdí za zvýhodnené ceny, ktoré sú poskytované len dôchodcom a ZŤP občanom s trvalým pobytom v tejto mestskej časti.

Miestne zastupiteľstvo v Záhorskej Bystrici schválilo ešte v minulom roku založenie neziskovej organizácie s názvom Bystrický prameň. Ide o pomerne netradičné spojenie samosprávy s miestnou farnosťou. „Spojenie mestskej časti a farnosti naozaj nie je bežné, možno ho skôr považovať za ojedinelé. Očakávame vznik silného subjektu, ktorý má v pláne okrem sociálneho taxíka realizáciu ďalších zaujímavých projektov,“ uviedol na margo Bystrického prameňa starosta Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa.

Nezisková organizácia Bystrický prameň začala prevádzkovať sociálny taxík, tzv. Senior taxi, prostredníctvom akciových poukážok, ktoré dostali občania nad 60 rokov a ZŤP občania zdarma. Sociálny taxík v súčasnosti využívajú najmä dôchodcovia na návštevy lekárov a zdravotníckych zariadení.

"Viezla som klientov na rehabilitácie či na vyšetrenie do bratislavských nemocníc. Ale vozím ich aj na nákupy alebo vybaviť si iné potrebné služby. Ľudia mi zavolajú, odveziem ich kam potrebujú a priveziem ich aj naspäť," povedala vodička taxíka Eva Mihalovičová.

Sociálny taxík je k dispozícii v pracovných dňoch od 08.00 do 16.00 h. Jazdí v okolí Záhorskej Bystrice, tiež do Marianky, Stupavy, Borinky, nezriedka aj do Bratislavy. Zvýhodnené ceny sú pre odkázaných občanov zaujímavé, preto službu oceňujú. Príspevky na svoju činnosť získava Bystrický prameň z rozpočtu mestskej časti, z farnosti, ako aj z vlastných aktivít.

"Rátali sme aj s možnosťou, že taxík budú využívať aj ostatní obyvatelia Záhorskej Bystrice, aby Bystrický prameň získal viac finančných prostriedkov. Stanovili sme preto pre taxík aj normálne komerčné ceny," doplnil Krúpa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu