Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Markíza v ohrození: Jej majiteľ sa topí v dlhoch!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Americkú mediálnu skupinu Central European Media Enterprises (CME) podľa všetkého čakajú zlé časy. Jej dlhy podľa analytikov investičnej firmy Goldman Sachs narastajú do obrovských rozmerov. Ovplyvnia jej problémy aj televíziu Markíza?

Finančná kríza, ktorá zasiahla celú Európu, neobišla ani mediálne spoločnosti. Najviac sa dotkla skupiny CME, ktorá dopláca na to, že je vo veľkej miere závislá na českom reklamnom trhu. Práve u našich západných susedov totiž dosahuje najvyššie zisky. Tento týždeň však rast reklamného trhu znížili z 10,3 na 1,8 percenta a aj to je ešte optimistický odhad.

Akcie CME klesajú na pražskej burze už od začiatku minulého roka. Odborníci upozorňujú aj na zadĺženosť spoločnosti, ktorá je podľa nich až sedemnásobná. V bežnej reči to znamená, že mediálna skupina by potrebovala sedem rokov prevádzkového zisku na to, aby sa z dlhov dostala. Spomalenie reklamného trhu jej však v tom bráni.

Reakcia Romana Wyllie, Central European Media Enterprises:

"Goldman Sachs je jedna zo 14 brokerských firiem, ktoré vydávajú analýzy týkajúce sa CME. Z týchto 14 firiem 12 hodnotí výsledky a postavenie CME pozitívne a doporučujú kúpu akcií či akcie CME nepredávať. Zadĺženosť CME sa výrazne znížila v roku 2011 vďaka silnému rastu výnosov a ukazovateľov EBITDA. Za 9 mesiacov 2011 výnosy vzrástli o 23 percent a EBITDA o 102 percent. Tieto výsledky sú konkrétnym dôkazom toho, že spoločnosť CME dokázala generovať rast i v prostredí, keď trhy s televíznou reklamou klesali. Treba povedať, že nemáme žiadne dlhy splatné v roku 2012 a vlani sme veľkú časť dlhu refinancovali a posunuli jeho splatnosť. Naším cieľom aj v tomto roku bude generovať pozitívne hotovostné toky a udržať vysokú úroveň voľných finančných prostriedkov, ktoré boli v 3. štvrťroku na úrovni takmer 250 mil. USD."

Portfólio Central European Media Enterprises zahŕňa slovenské televízie Markíza a Doma, české TV Nova, Nova Cinema, Nova Sport, MTV Czech a televízie a rozhlasy v Rumunsku, Bulharsku, Chorvátsku a Slovinsku.

Tip: Pozrite si dnes Markízu. program nájdete na telkac.sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu