Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Dane "last minute": Pripravte si viac peňazí ako vlani!

Niektoré dane musíme zaplatiť do konca januára Zobraziť galériu (5)
Niektoré dane musíme zaplatiť do konca januára

BRATISLAVA – Do konca januára to musíte stihnúť, inak vás čaká pokuta. Vo väčšina miest na Slovensku v tomto roku zvyšovali dane z nehnuteľností, priemerná sadzba vzrástla v porovnaní s vlaňajškom o 13,7 %.

Daň z nehnuteľnosti

Daň z nehnuteľnosti vyberá obec, mesto, alebo mestská časť za stavby, pozemky, byty a nebytové priestory. Každá obec ma vlastný sadzobník, ceny kolíšu podľa lokality a rozlohy. Daň sa uhrádza až po doručení platobného výmeru, ktorý mesto zašle poštou do vlastných rúk najneskôr do konca mája. Ak ste  v minulosti už podali daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti, informácie o výške dane a platbe už dostanete automaticky. Noví majitelia, ktorí získali vlani nehnuteľnosť, museli túto skutočnosť nahlásiť mestu do 30 dní. Inak hrozia sankcie. Často sa záhrada zmení na stavebný pozemok, alebo sa zmenila výmera poľnohospodárskej pôdy. Aj prípadné zmeny je nutné nahlásiť do konca januára, aby sa stihla daň upraviť podľa aktuálneho stavu. V prípade, že daňovník nedodrží lehoty na podanie daňového priznania alebo nezaplatí vypočítanú miestnu daň, samospráva si uplatní pokutu. Hýbe sa od 6,60 eura až do výšky 3319 eur. "Znížiť výšku dane z nehnuteľností je možné napríklad pri občanoch starších ako 70 rokov či daňovníkoch, ktorí sú držiteľmi preukazu ZŤP. Ak si Bratislavčan, ktorému vznikol nárok na zníženie dane, svoje právo ešte neuplatnil, môže tak urobiť najneskôr do konca januára," hovorca bratislavského primátora Ľubomír Andrassy. " Vyrubenú daň môžete zaplatiť aj v splátkach, ich rozloženie a výška bývajú uvedené v rozhodnutí o dani.
 

V tomto kežmarskom dome
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky.sk)


Tento rok viac


K zvýšeniu sadzieb pristúpilo v tomto roku 41 sledovaných miest a naopak sadzby znížili štyri mestá.
"Po štyroch rokoch stagnácie sledujeme vo väčšine okresných miest rast daní z nehnuteľností. Napriek tomu možno priemerný nárast týchto daní hodnotiť ako veľmi mierny,“ konštatuje výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Róbert Kičina. Samosprávy sa podľa jeho slov napriek dlhovej kríze a neistému vývoju príjmov verejných financií neodhodlali vyzbierať viac cez miestne dane.

Najväčší nárast zasiahol nebytových priestory, a to medziročne o 29,5 %. Priemerná daň z ostatných stavieb vzrástla o 25,4% a daň zo stavieb určených na rekreáciu o 20,5 %.

V skupine sledovaných miest sú najnižšie sadzby daní z nehnuteľností v Medzeve, Sobranciach a Gelnici. V prvej desiatke majú pritom najpočetnejšie zastúpenie obce východného Slovenska. Na opačnom konci rebríčka sa s relatívne najvyššími sadzbami umiestnili Bratislava so svojimi mestskými časťami, Senica a Trnava. "Najvýraznejšie poklesli dane z nehnuteľností v Bardejove, Snine a Rimavskej Sobote. Naopak, najviac rástli v Žiline, Banskej Bystrici a Považskej Bystrici," dodáva Kičina.


Daň za psa

Daň za psa sa platí vopred, je splatná do 31. januára a platí sa jednorazovo. Vyberá ju obec, mesto, alebo mestská časť, za psov starších ako pol roka. Výšku dane upravujú Všeobecne záväzné nariadenia. Nezasiela sa platobný výmer, platíte pravidelne po nahlásení, že vlastníte psa. Preto je potrebné ohlásiť aj úhyn psa, alebo jeho stratu. Sadzba zvyčajne závisí od mestskej časti, v ktorej je pes chovaný a od toho, kde je pes chovaný, či je to rodinný dom, byt, alebo ho má v objekte podnikateľ. Od dobrej vôle mestskej časti závisí i to, či starší a osamelí ľudia dostanú na svojich nemých spoločníkov nejakú zľavu.

Dane
Zobraziť galériu (5)
 

Cestná daň


Podnikatelia sú povinný podať daňové priznanie k dani z motorových vozidiel za rok 2011 do 31. januára 2012 a túto daň, prípadne rozdiel medzi zaplatenými preddavkami a daňou, zaplatiť tiež do 31. januára 2012. Predmetom dane je motorové prípadne prípojné vozidlo, ktoré sa používa v Slovenskej republike na podnikanie alebo na činnosti, z ktorých plynúce príjmy sú predmetom dane z príjmov. Pri osobných autách sa vychádza z objemu motora, pri nákladných z celkovej hmotnosti a počtu náprav. Platí sa iba za obdobie v ktorom sa auto používalo na podnikanie pomocou novo zasielaných čísiel osobných účtov. Ak cestná daň za rok 2011 prekročí čiastku 663,88 €, je podnikateľ povinný platiť preddavky na daň z motorových vozidiel. Preddavky, ale aj aktuálne sadzby určujú samosprávne kraje, kde je auto zaevidované.

Komunálny odpad

Miestny poplatok za komunálny a drobný stavebný odpad okrem elektroodpadov sa platí za kalendárny rok. Pre vyrubenie poplatku je rozhodujúci stav k 1. januáru. Všetky zmeny potrebné k určeniu poplatku ste povinný ohlásiť správcovi dane najneskôr do 31. januára. O sadzbe, splatnosti, znížení alebo odpustení poplatku obec informuje prostredníctvom Všeobecne záväzného nariadenia. Väčšinou ide o študentov alebo osoby dlhodobo žijúce v zahraničí.


 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu