Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slováci vítali v uliciach nový rok, nechýbali koncerty a ohňostroje

Silvestrovský ohňostroj Zobraziť galériu (12)
Silvestrovský ohňostroj

BRATISLAVA – Napriek tohtoročným šetreniam sa slovenské mestá nevyhli ani tento rok tradičným silvestrovským oslavám. Niektoré ohňostroje boli menšie, iné naopak až netradične zaujímavé. Celkovo boli oslavy príchodu nového roka pokojné.

Bratislava

Hlavné mesto SR vítalo rok 2012 tradičným ohňostrojom z hladiny Dunaja, ktorý tentoraz trval symbolických 12 minút. Na oslavách príchodu nového roka sa v centre Bratislavy zišli tisícky obyvateľov.

"Je tu rok 2012, tak aj ohňostroj mal 12 minút. Je to také symbolické," priblížil Vladimír Talian z občianskeho združenia Hlava 98, ktoré je spoluorganizátorom silvestrovských osláv. Dodal, že je to aj optimálna dĺžka pre ohňostroj. Zvyčajne trvá od 10 do 12 minút, keďže sa vítal rok 2012, tak sa rozhodli pre takúto symboliku.

Silvestrovské oslavy v hlavnom meste boli tento rok o čosi skromnejšie ako vlani. "Na program bolo menej peňazí ako minulý rok, ale snažili sme ho urobiť tak, aby boli Bratislavčania spokojní," podotkol Talian. Pre účastníkov osláv pripravili organizátori dve koncertné zóny. Jednu na Hlavnom a druhú na Hviezdoslavovom námestí.

"Tá na Hviezdoslavovom námestí bola určená hlavne pre strednú a staršiu generáciu," pokračoval Talian. Predstavila sa tu napríklad spievajúca herečka Zuzana Haasová s kapelou, skupina Požarevac či Cigánski diabli.

Na Hlavnom námestí bol dídžej a kapely skôr pre mladšie ročníky ako napríklad skupina A.M.O., Para alebo Hex. Aj tento rok ľudia počas osláv vypúšťali z nábrežia do vzduchu lampióny šťastia so želaniami.

Slováci vítali v uliciach
Zobraziť galériu (12)

Trenčín

So starým rokom sa na silvestrovskej diskotéke v Trenčíne rozlúčilo asi 1300 ľudí. Hmlisté a chladné počasie im na Mierovom námestí neprekážalo. Keďže vedenie mesta šetrí všade, kde sa dá, tento rok nepripravilo ohňostroj. Trenčania sa však oň postarali sami. Niekoľko sekúnd po polnoci k nebi vystrelilo viacero svetlíc a ohňostrojov. Nový rok privítali ľudia v dobrej nálade, mnohým nechýbali v ruke poháre so šampanským, ďalší si priniesli na námestie fľaše s alkoholom.

Ľudia na Mierovom námestí sa bavili už od 21:30 na diskotéke s typickými hitmi. Dominovala najmä mladšia generácia, zabaviť sa prišli aj starší Trenčania. Diskotéka tento rok dokonca prilákala viac ľudí ako kultúrny program s ohňostrojom v minulom roku. Celkový rozpočet na tohtoročný Silvester bol vo výške asi 350 eur.

Banská Bystrica

Hoci program mestských silvestrovských osláv v centre Banskej Bystrice bol tentoraz skromnejší než v predchádzajúcich rokoch, o polnoci bolo na námestí viac ľudí než vlani, čo skonštatoval aj primátor Peter Gogola. V prípitku tesne pre polnocou spoluobčanom zaželal, aby rok 2012 bol rokom dobrých správ o Banskej Bystrici, ktoré sa budú niesť do celého sveta.

Program na námestí sa začal hodinu pred polnocou vystúpením vokálneho tria Trjof, po ktorom zahrali muzikantky zo skupiny Xplosion. Po polnočnej štátnej hymne nasledoval desaťminútový ohňostroj sprevádzaný reprodukovanou hudbou. Zábava na námestí potom pokračovala open air diskotékou.

Silvestrovský ohňostroj v Banskej
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Trnava

Trnavčania oslavovali príchod nového roku v centre mesta po trojročnej prestávke, Trojičné námestie zaplnili až dvakrát. Prvýkrát už o 18.00, kedy oblohu nad mestom rozžiaril plnohodnotný ohňostroj určený pre deti, druhýkrát okolo polnoci.

Pred polnocou Trnavčanov zahrievali kapely Bukasový masív a Kochanski, po polnočnom ohňostroji diskotéka. Záchranári odviezli na ošetrenie do nemocnice jedno dievča so zranením oka od pyrotechniky, hasiči a policajti zasahovať nemuseli. Podľa organizátorov vítalo nový rok v centre Trnavy viac ako 2000 ľudí.

Košice

Niekoľko tisíc Košičanov prišlo v noci na Silvestra k pódiu pri Immaculate na Hlavnej ulici, aby sa rozlúčili so starým rokom a privítali nový. Nálada nebola až taká bujará ako v minulosti. Hudobná skupina Chiki-Liki-Tua nedokázala priviesť publikum do varu a roztancovať Hlavnú. Situáciu zachraňovali skupinky tancujúcich tínedžerov so svetielkujúcimi ozdobami.

So sekundami nového roka Jaroslav Dvorský spolu s oslavujúcimi Košičanmi zaspievali slovenskú hymnu. Po dospievaní začal ohňostroj, na ktorí všetci netrpezlivo čakali. Treba s uznaním povedať, že bol jeden z najkrajších v posledných rokoch.

Prešov

Silvester a príchod Nového roka prišlo osláviť do centra Prešova niekoľko tisíc ľudí, ktorých zabávali od 21:00 kapely Heľenine oči, BB country a Ščamba. Na rozdiel od predchádzajúcich rokov, kedy boli v meste v posledný deň roka dve pódiá – pre mládež pred Divadlom Jonáša Záborského a pre skôr narodených pred radnicou, tentokrát mesto zvolilo šetriaci režim a postavilo iba jedno pódium. Náladu pred polnocou vygradovala skupina Ščamba. Keď hodiny odbili polnoc, ľudí do varu dostal asi desaťminútový ohňostroj, počas ktorého si navzájom pripíjali a želali si všetko najlepšie v roku 2012.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu