Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Vojakov čakajú vianočné stromčeky i nevybuchnutá munícia

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BRATISLAVA - Tohtoročné vianočné sviatky mimo územia Slovenska strávi celkom 552 príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR. Aj im však plánuje rezort obrany sprostredkovať atmosféru sviatkov, a to aj vojakom, ktorí dnes slúžia v tisícky kilometrov vzdialenom Afganistane.

Na vojenských základniach by nemali chýbať vianočné stromčeky, kapustnica, pečená ryba, zemiakový šalát a ďalšie špeciality podľa zvyklostí jednotlivých regiónov Slovenska, z ktorých pochádzajú naši vojaci. "Ministerstvo obrany (MO) SR vojakom v operáciách zabezpečilo a poslalo drobnosti v podobe potravín, ako sú šunka, klobásky, bravčová masť a ryby, potrebné na prípravu sviatočnej večere. V zahraničí určite potešia aj koláčiky a vianočné salónky," priblížil hovorca OS SR Milan Vanga.

Popri vianočných sviatkoch však vojaci nepoľavujú ani z plnenia svojich pracovných povinností. V rámci operácie ISAF v Afganistane vykonávajú slovenskí vojaci stráženie základní a likvidujú nevybuchnutú muníciu a improvizované výbušné prostriedky. V rámci operácie UNFICYP na Cypre vykonávajú príslušníci OS SR nepretržitý monitoring a vyjednávanie v nárazníkovej zóne, aby zabezpečili dodržiavanie prímeria medzi cyperskými Grékmi a Turkami.

Pri príležitostí vianočných sviatkov význam poslania slovenských vojakov vyzdvihla aj premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) poverená vedením rezortu obrany. "Premiérka ich srdečne pozdravuje a odkazuje, že si nesmierne váži ich prácu a jej najväčším prianím je, aby sa všetci v zdraví vrátili domov k svojim rodinám," priblížil Vanga.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu