Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

AKTUALIZOVANÉ Piťa obvinili z vypaľovania áut: Mal kúpiť výbušniny!

Piťa vyvážajú z jeho vily nad Lamačom Zobraziť galériu (8)
Piťa vyvážajú z jeho vily nad Lamačom

BRATISLAVA - Údajných členov podsvetia, ktorých zadržali pri včerajšom bombastickom zásahu proti piťovcom, rozdelili na niekoľko skupín. Konečne sú známe mena obvinených aj skutky, z ktorých ich obvinili. Samotného Juraja "Piťa" Ondrejčáka (35) vinia z vypaľovania áut. Mal zaobstarať výbušniny aj nálože s rozbuškou.

Už teraz je jasné, že prípad nebude jednoduchý. "Ide o viac trestných činov a viac skutkov, ktoré podľa vecnej príslušnosti patria do viacerých skupín, ktoré dozoruje viac prokurátorov a prokuratúr," uviedla v stredu pre Topky hovorkyňa generálneho prokurátora Jana Tökölyová.

Prvú skupinu obvinených rieši úrad špeciálnej prokuratúry. Voči Tiborovi V., Miroslavovi Abrahamovi, Matejovi Šalagovi, Milanovi Š., Pavlovi P., Michalovi S. a Karolovi S. vzniesli obvinenie zo založenia zločineckej skupiny, falšovania dokumentov a vydierania. Mužom hrozí výnimočný trest. Informácie ministra Lipšica, že chytili všetkých, ktorých chceli, sa neukázali ako pravdivé. Niektorí sú na úteku.
 
"Medzi obvinenými nechýbajú blízke osoby údajného šéfa jednej z bratislavských skupín podsvetia, voči ktorým bol realizovaný policajný zásah dňa 15.11.2011," uviedla k obvineniam hovorkyňa.
 
Piťovi ľudia sa mali podieľať na vybavovaní podvodných hypotekárnych úverov v USA prostredníctvom bielych koní. Vyhotovili im falošné doklady s údajmi osôb z USA, založili bežné účty  v ČSOB, kam peniaze postupne dávali. K mlčanlivosti vraj nútili zainteresovaných hrozbami. Išlo o podvod za vyše 1,1 milióna eur.
 
Druhú skupinu rieši okresný súd v Trnave, kde podali návrh na vzatia do väzby bossa Juraja Ondrejčáka, Michala B., Martina Padúcha a Petra B. 
 
Obvinených stíhajú pre poškodzovanie cudzej veci, nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami. Piťovi a jeho trom kumpánom hrozí až desaťročný trest.
 
Čo im teda chce polícia "prišiť"? Ondrejčák sa údajne dohodol s dvoma ďalšími mužmi, že nechá vybuchnúť dom jedného z konkurenčného klanu sýkoriek Trnavčana Róberta T., prezývaného Netvor,  a zapáli jeho autá. "Juraj O. zabezpečil na uvedené útoky potrebný materiál – výbušniny, 2 nálože Tritolu s časovou rozbuškou, ktoré následne Martin P. odovzdal Adamovi Š. a za prítomnosti Viktora M. a Igora D. im predviedol spôsob fungovania a aktivácie zariadenia," popisovala hovorkyňa.
 
Keď si rozdelili úlohy a odlákali políciu Michal B. v noci 30. marca 2010 hodil pripravenú výbušninu pod Bavorák vo dvore rodinného domu v Trnave. Vznikla škoda  za 75 tisíc. Rodinný dom poškodili za 5300 eur. Piťo mal nariadiť aj vypálenie áut Netvorových spoločníkov. Vznikla škoda za vyše 11 tisíc. Dvaja z tejto skupiny už sedeli predtým, jedného sa nepodarilo vypátrať.
 
Tretí prípad sa týka drogovej činnosti. Rieši ho krajská prokuratúra v Bratislave. Obvinených je sedem členov skupiny. Medzi nimi sú Miroslav A., Matej B., Peter M., Ľudovít G., Róbert M., Andrej Š., a Tomáš K.. Aj v tomto prípade vyšetrovateľ spracováva  podnet na podanie návrhu na vzatie obvinených do väzby. Zrejme im boli pri domových prehliadkach počas razie Eden nájdené drogy.
 
Včera prebehla v Bratislave najväčšia policajná akcia v slovenských dejinách. Až 350 policajtov zasahovalo na rôznych miestach mesta a v jeho okolí. Zatýkalo údajných mafiánov, vykonávalo domové prehliadky a hľadalo dôkazy trestnej činnosti. 

V putách skončilo 20 ľudí, medzi inými aj boss piťovcov Juraj Ondrejčák. Kukláči zlanili do jeho domu z helikoptéry. Predpokladá sa, že zadržaní budú mať na krku obvinenia z poškodzovania cudzej veci, nedovoleného ozbrojovania a organizovania zločineckej skupiny. 

Nočný zásah proti Ondrejčákovi v Lamači:

Zásah polície

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu