Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Koniec bratislavskej mafie? Za mrežami sú páni Lamača, Centra aj Dúbravky!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - To tu ešte nebolo. V bratislavskom podsvetí nastala situácia, ktorú doteraz nikto nezažil. Za mrežami sa ocitli kľúčoví ľudia takmer všetkých obávaných skupín. V ťažkej defenzíve sú mocní sýkorovci, "páni Lamača" piťovci, takáčovci, skupina bratov Jakšíkovcov aj ľudia okolo bossa Záreckého.

Sýkorky

Vo väzbe je od konca marca Ladislav "Dlhý Laco" Bališ, považovaný za jedného z troch posledných žijúcich bossov skupiny sýkorovcov. Bališ a jeho kumpáni sú obvinení z pokusu o úkladnú vraždu. Obvinili ich vyšetrovatelia Úradu boja proti organizovanej kriminalite a do väzby ich zobral pezinský špecializovaný súd. Reťaz neprerušil ani najvyšší súd - sťažnosť sýkoriek voči vzatiu do väzby zamietol.

Bališ je po zavraždenom zakladateľovi skupiny Miroslavovi Sýkorovi a rovnako popravenom Petrovi Čongrádym považovaný za jedného z najvyššie postavených v rámci skupiny. Medzi obvinenými je spolu s ním aj ďalší vplyvný člen skupiny Viliam "Čierny Vilko" Rafael.

Jakšíkovci

Zo slobody sa neteší ani Libor Jakšík, považovaný za jedného z najvplyvnejších osôb v skupine po ňom pomenovaných jakšíkovcov. Spolu s ďalšími osobami čelí obvineniam napríklad z vydierania, majetkovej trestnej činnosti a z prania špinavých peňazí. Do väzby ich zobrali dva okresné súdy a krajský súd v júni zamietol sťažnosti voči väzbe.

Skupinu chytili špeciálne jednotky 24. mája. Libor Jakšík so svojim bratom v 90. rokoch pracovali na polícii a neskoršie vlastnili sieť nočných, dnes už neexistujúcich barov. Mali aj iné podnikateľské aktivity. Skupina spočiatku sídlila v bratislavskej Dúbravke.

Piťovci

Po policajnej megaakcii so stovkami policajtov sa za mrežami ocitol aj Juraj "Piťo" Ondrejčák, ktorého volajú aj Ušatý. Spolu sním zadržali aj 19 ďalších údajných piťovcov.

Ondrejčák, ktorý je považovaný za bossa skupiny, čelí obvineniu v kauze podpaľovania áut konkurenčnej skupiny sýkorovcov. Za poškodzovanie majetku a nedovolené ozbrojovanie mu hrozí až 10 rokov. Do väzby ho zobral 17. novembra na návrh špeciálneho prokurátora trnavský okresný súd. V najbližších dňoch sa rozhodne o jeho sťažnosti proti uväzneniu. Bude sa tým zaoberať trnavský krajský súd.

Takáčovci

Skupine takáčovcov robí problémy kauza mafiánskych vrážd Petra "Havla" Havasiho a Karola Patasyho a dva prípady únosov čínskych podnikateľov.

Proces prebieha na bratislavskom okresnom súde. Z vrážd a únosov sú obžalovaní Marián Gaál, Patrik Vidašič a ďalšie dve osoby, ktoré mali blízko k takáčovcom.

Záreckého skupina

Vo väzbe sa v súčasnosti nachádza aj Ján Zárecký považovaný v minulosti za značne vplyvnú osobnosť bratislavského podsvetia. Spolu s ďalšími 17 ľuďmi čelí obžalobe z podvodných odpočtov DPH vo výške deväť miliónov eur.

Okrem toho mal pred ôsmimi rokmi vylákať istého východoslovenského podnikateľa na obchodné stretnutie do Bratislavy. Na čerpacej stanici ho vraj prinútili nasadnúť do iného auta a oznámili mu, že mu berú jeho mercedes a dostáva pokutu milión korún za dlh, o ktorom vraj nevedel. Potom ho odviezli do lesa, kde sa mu vraj vyhrážali so zbraňou.

Záreckého a ďalších šiestich za to bratislavský krajský súd na začiatku roka odsúdil na tresty od päť do 6,5 roka. O odvolaní bude rozhodovať najvyšší súd. Záreckého v júni odsúdili aj na tri roky za podvod a neoprávnené podnikanie v kauze Družstva vzájomnej pomoci, v ktorom sa stratili milióny.

Kto zostal na slobode?

Nedá sa však povedať, že by bratislavské podsvetie prestalo existovať. Šepká sa o hrbáčkovcoch, či suchánkovcoch. Na slobode nachádzajú aj dvaja ľudia, ktorí sú považovaní za veľkých bossov sýkorovcov - Róbert "Kýbel" Lališ a František Borbély. Za mrežami nie sú ani údajne významní takáčovci Ľubomír Kudlička a Ivo Ružič.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu