Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bratislavský sudca má prísť na pol roka o polovicu platu

BRATISLAVA - Sudca Okresného súdu Bratislava I Pavol D. má prísť o 50 percent zo svojho platu na dobu šesť mesiacov. Rozhodol dnes o tom disciplinárny súd Najvyššieho súdu (NS) SR na návrh ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej, ktorá pôvodne navrhovala, aby to bolo 12 mesiacov.

"Dopustil sa konania, ktoré zákon kvalifikuje ako závažné disciplinárne previnenie," konštatoval súd. Jeho rozhodnutie nie je právoplatné a obžalovaný sa voči nemu môže odvolať.

Pavol D. bol disciplinárne stíhaný pre prepustenie z väzby trojice mužov, ktorých obžaloba považuje za členov drogového gangu. Súd konštatoval, že sudca nerozhodol o väzbe prednostne a urýchlene, tak ako to od neho vyžadoval zákon, čo ten poprel.

"Keby som rozhodol o väzbe, tak ako je mi kladené za vinu, mohlo by týmto rozhodnutím dôjsť k zásahu do práv obžalovaných. Preto som z procesných dôvodov rozhodol tak, že som obžalovaných prepustil," bránil sa sudca.

Časť zasadania dnes bola za zatvorenými dverami. O vylúčenie verejnosti požiadal obžalovaný sudca, keďže chcel rozprávať aj o pojednávaní, ktoré ešte nebolo právoplatne ukončené. Argumentoval pritom, že k rozhodnutiu vydať nariadenie na prepustenie obžalovaných ho viedli nielen procesné okolnosti, ale aj skutkové dôvody.

Spomínanú trojicu mužov polícia zadržala v októbri 2009 na čerpacej stanici na Einsteinovej ulici v Bratislave s vyše siedmimi kilogramami heroínu v hodnote presahujúcej 1,9 milióna eur. Proces s nimi mal na Okresnom súde Bratislava I pokračovať v utorok (15.11.) a dnes, hlavné pojednávanie však bolo zrušené, keďže spisový materiál v tejto veci sa nachádzal na NS SR.

Disciplinárny súd NS SR uznal v pondelok 14. novembra vinným sudcu iného Okresného súdu Bratislava I - Stanislava D., a to v kauze prepustenia mediálne známeho obžalovaného z dvojnásobnej vraždy a medzinárodne už druhý raz hľadaného Karola M. z väzby na slobodu. Celkovo podala ministerka Žitňanská návrhy na disciplinárne konania voči ôsmim sudcom.

O procesných pochybeniach, respektíve o nečinnosti sudcov Okresného súdu Bratislava 1 v týchto dvoch závažných prípadoch, ako prvý informoval riaditeľ Odboru osobitného určenia Generálnej prokuratúry (GP) SR Peter Šufliarsky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu