Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Harabin má prísť o flek: Manipulácie v kauze Tipos!

Štefan Harabin
Štefan Harabin

BRATISLAVA – Súd rozhodol! Predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin vymenil troch sudcov v prípade Tiposu a Lemikonu v rozpore s ústavou. Za toto rozhodnutie ho môžu disciplinárne stíhať. Informoval o tom denník SME.

Sudkyne Janu Zemaníkovú a Zuzanu Ďurišovú vymenil predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin ešte predvlani a sudcu Petra Dukesa len dva mesiace pred vynesením rozsudku. Ústavní sudcovia v rozhodnutí pripomenuli, že Harabin ich vymenil "po pridelení veci na jej prerokovanie a rozhodnutie".

„Zákon nepočíta so zmenou rozvrhu práce z iných ako zákonných dôvodov, a to dokonca s takými dôsledkami, že dôjde k podstatnej zmene v obsadení senátu v už pridelenej veci. Takéto zmeny v rozvrhu práce by sa dali označiť prinajmenšom za účelové," píšu podľa denníka ústavní sudcovia o výmene členov senátu.

Advokátka Zuzana Čaputová, ktorá spolupracuje so združením Via Iuris, povedala, že vzhľadom na rozhodnutie Ústavného súdu SR je namieste zistiť, či nedošlo neústavnými zmenami v senáte aj k porušeniu povinnosti súdneho funkcionára, a teda k disciplinárnemu deliktu.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu