Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Súd rozhodol po 24 rokoch: Nemocnica nepostupovala správne!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Po 24 rokoch sa dnes na Najvyššom súde SR definitívne skončil spor medzi rodičmi postihnutej dcéry a Detskou fakultnou nemocnicou s poliklinikou v Bratislave. Jej lekári pred 30 rokmi nesprávne diagnostikovali ochorenie srdca Ivane Dvořáčkovej, čo viedlo aj k ochoreniu pľúc a jej predčasnej smrti.

"Dovolanie žalovaného sa zamieta," povedal predseda senátu Najvyššieho súdu SR o poslednom opravnom prostriedku, ktorý využila nemocnica. Súd potvrdil, že na poškodení srdca a pľúc sa podieľalo neliečenie srdcovej chyby. Tú lekári objavili až po piatich rokoch, keď už bolo poškodenie srdca nezvratné.

"Žalovaná (nemocnica - pozn.) už v čase prvej kontroly vykonanej u poškodenej v septembri 1981 nepostupovala pri výkone zdravotníckych služieb v diagnostickom procese správne, keď nevyužila pre presné diagnostikovanie vady srdca všetky vtedy dostupné metódy," povedal predseda senátu.

Ak by podľa súdu lekári správne diagnostikovali chorobu, mohli zakročiť a Ivane Dvořáčkovej predĺžiť život. Keď sa jej otec Ivan dnes o verdikte Najvyššieho súdu SR dozvedel, padol mu kameň zo srdca. "Súdne konania boli nekvalitné, som rád, že sa to už skončilo," povedal.

Ivana Dvořáčková sa narodila v roku 1981 s Downovým syndrómom a zomrela v roku 2004 na zlyhanie srdca ako 23-ročná. Jej rodičia sa s nemocnicou súdia od októbra 1987. Detská nemocnica im bude teraz musieť zaplatiť 70.000 eur.

Ústavný súd (ÚS) v tomto prípade priznal v roku 2004 Ivane Dvořákovej 140.000 korún ako spravodlivé zadosťučinenie za prieťahy v konaní, o rok neskôr jej rodičom 50.000 korún za prieťahy. Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu v roku 2009 povedal, že náprava, ktorú priznal Ústavný súd, nebola dostatočná a priznal im ďalších 10.000 eur.

Európsky súd vtedy skonštatoval, že ani po rozhodnutí ÚS sa konanie na bratislavskom okresnom súde neurýchlilo. Okresný súd žalobu rodičov nakoniec zamietol, no odvolací Krajský súd v Bratislave im minulý rok dal za pravdu. "Detská fakultná nemocnica s poliklinikou Bratislava sa najskôr musí oboznámiť s rozhodnutím Najvyššieho súdu," reagovala na dnešný verdikt hovorkyňa nemocnice Dana Madunická s tým, že zatiaľ im nebol doručený.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu