Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rebríček slovenských miliardárov: Napriek kríze mnohí poriadne zbohatli!

V rebríčku nechýbajú známe mená
V rebríčku nechýbajú známe mená

BRATISLAVA - Rebríček slovenských a českých miliardárov zostavil už po šiestykrát časopis Týden. Napriek svetovej kríze sa mnohým z nich naozaj darilo a majetok sa im slušne rozrástol. Iní nemali toľko šťastia. Prinášame vám prehľad najbohatších Slovákov, ktorých sa v prvej päťdesiatke ocitlo hneď 17.

Andrej Babiš
Najbohatším Slovákom, aj keď s českým občianstvom, je už tradične bratislavský rodák Andrej Babiš. Obsadil celkovo druhé miesto, hneď po Čechovi Petrovi Kellnerovi. Babišov majetok odhadujú na 1,8 až 2,4 miliardy eur, čo je oproti minulému roku nárast o "slušných" 200 miliónov, teda asi 5 miliárd českých korún. Ovláda vyše 160 spoločností a podniká v potravinárstve a poľnohospodárstve.

Jozef Oravkin
Darilo sa "žralokom" z finančnej skupiny Penta. Jej spoluvlastník Jozef Oravkin oproti minulému roku poskočil hneď o 14 miest, na 26. priečku. Majetok rodáka z Heľpy sa odhaduje na 190 až 250 miliónov eur. Dá sa teda povedať, že tento štyridsiatnik je už "za vodou". Podniká v oblasti realít.

Jaroslav Haščák
Dobre sa majú aj Oravkinovi kolegovia z Penty, Slovák Jaroslav Haščák, považovaný za mozog skupiny, a Čech Marek Dospiva. Obaja si delia piatu a šiestu priečku. Haščákov majetok sa odhaduje na 600 až 750 miliónov eur. Podrástol mu asi o 90 miliónov. Penta pôsobí v mnohých oblastiach, v zdravotníctve, doprave, telekomunikáciach, či v oblasti privátneho bankovníctva.

Jozef Brhel
Darí sa aj bývalým politikom. Niekdajší poslanec za HZDS Jozef Brhel je v rebríčku nováčikom. Obsadil však veľmi pekné 37. až 42 miesto. Podniká v oblasti počítačových technológií aj energetiky a jeho majetok sa odhaduje na 160 až 200 miliónov eur.

Mária Blašková
Jedna z mála žien v rebríčku je Mária Blašková, bohatá vdova po podnikateľovi v energetickom a oceliarskom priemysle Ľubomírovi Blaškovi. Narodila sa v Chtelnici pri Piešťanoch a k impériu sa dostala po náhlej smrti svojho životného partnera. Jej majetok odhadli na 140 až 160 miliónov a aj ona si polepšila. Uzatvára päťdesiatku na 49 až 50 mieste.

Ján Slota

Nedarilo sa predsedovi národniarov Jánovi slotovi. Nevedno, či ho politika natoľko zamestnala, ale jeho portfólio údajne kleslo takmer o tri štvrtiny, na asi len 80 miliónov eur. Vypadol z "top 50" na 75 miesto.

 

Ivan Lexa
Naopak, jeden z najväčších skokanov je bývalý šéf našej tajnej služby Ivan Lexa, ktorý postúpil o desiatky miest na 37. až 42. priečku. Muž, ktorý sa vykrútil z množstva žalôb a ktorému prisudzovali aj zodpovednosť za únos prezidentovho syna, to iste vníma ako satisfakciu. Ivanovi k bohatstvu dopomohol jeho otec Vladimír. Predseda socialistickej aj porevolučnej vlády mal kopu skúsenosti z oblasti hospodárstva, ale aj informácií a kontaktov. Mladému Lexovi prisudzujú majetok do 200 miliónov eur.

Mário Hoffman
Majiteľ finančnej skupiny Istrokapitál má mať "vo vrecku" 440 až 530 miliónov a obsadil deviatu priečku rebríčka. Podniká v oblasti bankovníctva a hoteliérstva a investuje napríklad aj v Ázii.

Milan Fiľo
Heľpa vychováva superboháčkov. Ďalším jej rodákom je Milan Fiľo, ktorému redakcia Týdne prisúdila 12. miesto v rebríčku československých korunových miliardárov. Fiľo prišiel k majetku v 90. rokoch, za kraľovania Vladimíra Mečiara. Podniká v oblasti energetiky, ťažby surovín a vlastní aj futbalový klub.

Ivan Kmotrík
Jeden z najmocnejších mužov slovenskej žurnalistiky obsadil s 320 až 400 miliónmi 15. priečku. Ovláda asi 100 firiem a väčšina jeho aktivít sa točí kolo tlače a distribúcie novín a časopisov. Spoluvlastní Slovan Bratislava.

Zoroslav Kollár
Zoroslav Kollár je v rebríčku na 22./23. mieste s majetkom okolo 250 miliónov eur. Podniká v oblasti strojárstva, ale aj vo vinárstve a kúpeľníctve. Angažuje sa dokonca aj v archeológii.
Patrik Tkáč
Na rovnakých priečkach figuruje aj písmeno "T" vo finančnej skupine J&T, Patrik Tkáč. Angažuje sa v oblasti energetiky a prisudzujú mu majetok okolo štvrť miliardy eur.

Juraj Široký
37.-42. miesto patrí okrem iných aj známej postave slovenského športu, Jurajovi Širojkému. Exprezident Slovenského zväzu ľadového hokeja a bývalý honorárny konzul má kontroverznú minulosť. Obviňujú ho z toho, že bol vysokopostavený člen komunistickej ŠTB. Rozhodne neschudobnel počas divokej privatizácie na začiatku 90. rokov. S Viktorom Koženým totiž založil Harvardské investičné fondy. Majetok? Viac než 160 miliónov.

Vladimíč Soták
Výrazne si polepšil aj Vladimír Soták, známy stredoslovenský podnikateľ, predseda klubu 500, šéf Železiarní Podbrezová a najnovšie aj konzul v Turecku. Z 80. miesta sa dostal až na "úroveň Širokého" a jeho majetok sa pohybuje vo výške okolo 150 miliónov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu