Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovenská diplomacia znepokojená trestom pre Tymošenkovú

Julia Tymošenková
Julia Tymošenková

BRATISLAVA - Verdikt kyjevského súdu, ktorý v utorok poslal bývalú premiérku Ukrajiny Juliu Tymošenkovú na sedem rokov za mreže, prijala slovenská diplomacia s kritikou a znepokojením.

"Súdny proces nerešpektoval medzinárodné štandardy, pokiaľ ide o férový, transparentný a nezávislý súdny proces," uviedol hovorca slovenského rezortu zahraničných vecí Ľuboš Schwarzbacher.

Ukrajinský súd uznal Tymošenkovú vinnou zo zneužitia právomocí v súvislosti s podpísaním zmluvy o dodávkach ruského plynu v roku 2009.

Slovenskí predstavitelia viackrát, aj na stretnutiach s ukrajinskými partnermi, vyjadrili obavy zo spôsobu, akým prebiehajú súdne procesy s niektorými opozičnými politikmi na Ukrajine a vyzývali na také riešenie, ktoré nebude vyvolávať pochybnosti o spravodlivom a riadnom priebehu procesov.

"Slovenská republika zdieľa sklamanie vyjadrené vysokou predstaviteľkou EÚ pre zahraničnú politiku Catherine Ashtonovou, ktoré bolo dnes vydané v mene všetkých členských krajín EÚ," konštatoval Schwarzbacher.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu