Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Mečiar vraj Slotovi navrhol, aby odstúpil z čela SNS

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar

BRATISLAVA - Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Ján Slota dostal na koaličnej schôdzke návrh od šéfa ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara, aby odišiel z čela strany a pomohol tak upokojiť zahraničnú kritiku voči údajnému extrémizmu SNS. Mečiar to dnes povedal v diskusnej relácii TV Markíza. Slota, ktorého sobotný snem SNS jednomyseľne potvrdil vo funkcii predsedu, na návrh nereagoval.

Mečiar vraj Slotovi odôvodnil návrh argumentom, "či takýto variant nie je možný v záujme upokojenia tejto situácie". Mal na mysli najmä rozhodnutie Strany európskych socialistov, ktorá minulý týždeň pozastavila členstvo Smeru-sociálnej demokracii premiéra Roberta Fica pre spoluprácu so SNS. "Otázka prešla mlčaním," povedal o Slotovej reakcii.

Predseda Ľudovej strany-Hnutia za demokratické Slovensko už v minulosti označil Slotu za problém v koalícii. Samotná SNS vraj riziko pre koaličnú spoluprácu nepredstavuje. Za protimaďarské či protirómske výroky bol totiž v minulosti kritizovaný najmä Slota.

K špekuláciám o koaličných rozporoch, ktoré sa objavili v súvislosti s neúspešnou voľbou predsedu Ústavu pamäti národa v parlamente, sa Mečiar zmienil iba o "riedkej" komunikácii vnútri koalície. "Považujem tento mechanizmus za prepracovateľný," dodal k tomu.

Mečiar potvrdil, že jeho strana bude pri druhom čítaní o návrhu novely dane z príjmov presadzovať zachovanie dvoch percent z dane pre mimovládne organizácie napriek tomu, že vláda odsúhlasila ich zníženie na pol percenta. ĽS-HZDS sa vraj postaví aj proti navrhovanému zníženiu odpočitateľných výdavkov niektorých živnostníkov zo súčasných 60 percent na 40 percent.

Zachovanie súčasnej podpory mimovládnym organizáciám v daňovom zákone dnes nevylúčil ani minister financií Ján Počiatek. Podstatné je podľa neho celkové nastavenie rozpočtu, ktoré musia rešpektovať limity dané pre plánované zavedenie eura v roku 2009. O definitívnej podobe rozpočtu, ktorý ešte parlament nezačal prerokovávať, rozhodne dohoda koaličných strán, povedal Počiatek v diskusnej relácii TV Joj.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu