Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Mečiar o Lexovi: Aj na Krista kričali, že je vinný!

Vladimír Mečiar predniesol v parlamente emotívny prejav
Vladimír Mečiar predniesol v parlamente emotívny prejav

BRATISLAVA – Postaviť sa za návrh KDH na zrušenie amnestií je podľa lídra ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara ľudským, mravným a právnym úpadkom.

"Silu pravdy nepovalíte, silu dôkazov nepovalíte," povedal dnes v rozprave k návrhu na zrušenie amnestií Mečiar. Odmietol, že vyšetreniu prípadu údajnej vraždy Roberta Remiáša bránili udelené amnestie. "Rozhodnutie je, že skutok sa nestal. To znamená, že žiadne ovplyvňovanie, objednávanie vraždy nebolo. Rozhodol o tom ten, kto je oprávnený rozhodnúť. Ostatní ste táraji, gágaji a pre mňa prďúsi," konštatoval.

Podľa Mečiara aj v kauze zavlečenia Michala Kováča mladšieho aj údajnej vraždy Róberta Remiáša existuje mnoho nezrovnalostí, pričom ĽS-HZDS podľa neho nikdy vyšetrovaniam nebránilo.

Remiáš, spojka svedka Oskara Fegyveresa v kauze únosu Kováča ml. sa podľa Mečiara priamo angažoval v nelegálnych aktivitách s prepojením na podsvetie – krádežiach áut, obchode s drogami, bielym mäsom a zbraňami, čo potvrdili viacerí svedkovia. Jeho matka mala údajne priznať, že bola zaplatená v rámci volebnej kampane. Remiáš podľa lídra ĽS-HZDS mal problémy s pracovnou morálkou a zo zboru odišiel bez akýchkoľvek náležitostí. Teória výbuchu jeho auta je neobhájiteľná, poznamenal Mečiar s tým, že na to neexistuje jediný dôkaz. Navyše, viacero vecí z Remiášovho auta sa stratilo – pištoľ, fotoaparát, pager, striekačka.

Korunný svedok v kauze zavlečenia Oskar Fegyveres bol podľa Mečiara platený z peňazí KDH a DÚ. Vyšetrovacie úkony podľa neho najviac marili bývalý predseda KDH Ján Čarnogurský a Milan Kňažko z DÚ.

Väčšina skutkov, z ktorých bol Lexa obvinený, sa podľa Mečiara nikdy nestala. "Vo všetkých prípadoch Lexu ste kričali – vinný. To kričali aj na Krista. Dneska ho prosíme o odpustenie všetci. Kto Vám dal zmocnenie na to?," poznamenal. Mečiar sa domnieva, že sa vedome vyrábali nepravdivé dôkazy s cieľom zdiskreditovať jeho a stranu ĽS-HZDS.

Mečiarove amnestie platia

Parlament dnes zamietol aj piaty pokus kresťanských demokratov (KDH) na zrušenie takzvaných Mečiarových amnestií. Návrh neprešiel prvým čítaním. Bývalý premiér, dnes šéf koaličnej ĽS-HZDS Vladimír Mečiar, amnestiami v roku 1998 omilostil údajných aktérov únosu prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho do cudziny. Z únosu bolo podozrivé aj vtedajšie vedenie Slovenskej informačnej služby na čele s Ivanom Lexom.

Poslanci za KDH naznačili, že o zrušenie amnestií sa budú pokúšať aj naďalej. "Zrušenie amnestií bude trvalou agendou KDH," povedal poslanec KDH František Mikloško. Jeho stranícky kolega Daniel Lipšic však uviedol, že v parlamente so súčasným zložením už nemá význam opätovne tento návrh predkladať.

Na prelomenie amnestií treba ústavnú väčšinu 90 poslancov, ktorú sa však KDH nepodarilo získať, ani keď bolo súčasťou vládnej koalície. Proti návrhu KDH dnes hlasovali poslanci koalície Smeru-SD, SNS a ĽS-HZDS. Opozičné strany SDKÚ-DS a SMK naopak kresťanských demokratov podporili. V rozprave však zazneli iba vystúpenia poslancov za KDH a ĽS-HZDS.

Podľa poslanca za KDH Vladimíra Palka by obnovenie vyšetrovania únosu prezidentovho syna pomohlo objasniť smrť policajta Róberta Remiáša z roku 1996. Podľa vyšetrovateľov robil Remiáš spojku Oskarovi Fegyveresovi, ktorý mal byť korunným svedkom v prípade únosu. Od obvinení za návod na jeho vraždu nedávno prokurátor oslobodil Lexu.

V prípade únosu prezidentovho syna je podľa Palka dôvodné podozrenie, že štátne orgány boli zneužité na krytie páchateľov, ktorí boli súčasťou štátnej moci. "Je našou morálnou povinnosťou tento stav napraviť," doplnil ho Lipšic.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu