Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Štát chce podporovať dovolenky na Slovensku

Vodopád v Slovenskom raji
Vodopád v Slovenskom raji

KOŠICE - Viac úsilia a energie na rozvoj domáceho cestovného ruchu chce do budúcnosti investovať Slovenská agentúra pre cestovný ruch. V rámci 4. ročníka konferencie Košického samosprávneho kraja to dnes novinárom povedal František Stano zo SACR. Rozvoj domáceho cestovného ruchu by podľa neho zároveň pomohol aj rozvoju služieb pre zahraničných turistov.

"História jasne ukazuje, že v krajinách, ktoré sú dnes veľkými destináciami, to zohralo vždy dôležitú úlohu. Najprv sa rozvinul domáci turizmus, vytvoril aj určitú ekonomickú silu v službách na to, aby sa poskytovali také kvalitné služby, ktoré by prilákali zahraničných turistov," vysvetlil Stano. Slováci sa síce rozbehli v posledných rokoch do sveta, avšak Slovensko medzitým zatraktívnilo. "Tá ponuka je úžasná," zhodnotil.
     
Za posledné roky sa podľa neho už v SR do nej preinvestovalo veľa finančných prostriedkov. "Chceme dať do pozornosti ľuďom, ktorí už roky neboli na Slovensku, že je čo vidieť, je kde získať kvalitné služby." Pripustil zároveň, že slovenskí spotrebitelia už poznajú, čo ponúka zahraničie a o to ťažšie sa na základe toho rozbieha domáca dovolenka.
     
Pomôcť Slovensku v tejto oblasti by mala novela zákona o podpore cestovného ruchu, tá by mohla platiť už od decembra. Podľa Mariána Mrvu zo Sekcie cestovného ruchu ministerstva dopravy má byť legislatíva motivačná. "Novela by mala motivovať k tomu, aby sa päť obcí združilo s minimálne dvoma podnikateľskými subjektmi. Podnikatelia sú veľmi dôležití, pretože sú určitou zárukou udržateľnosti," vysvetlil Mrva.

Dodal, že podnikatelia sú nastavení tak, že musia mať benefity. "Chceme, aby jedno to euro generovalo ďalšie tri eurá. To znamená, aby to nebolo 'prerobkové', ale zárobkové," doplnil. O peniaze, ktoré do toho štát investuje, sa neobáva, ich kontrola bude podľa neho zabezpečená.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu