Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Herec Rogel vyviazol s podmienkou, šírenie nacizmu mu nedokázali!

Rasťo Rogel je pre mnohých symbolom extrémizmu
Rasťo Rogel je pre mnohých symbolom extrémizmu

BRATISLAVA - Podmienku 7 mesiacov dostal dnes herec, spevák a kultová postava bratislavskej extrémistickej scény Rasťo Rogel. Jeho kumpán Dragoš Čurda dostal za výtržníctvo 10 mesiacov podmienečne. Vysekali sa však z obvinenia z propagácie nacizmu.

Čo sa vlastne stalo? Frontman skupiny Juden Mord ( v preklade Smrť Židom) Rogel sa mal spolu s Čurdom v júli 2008 vybrať do bratislavskej krčmy Obluda. Vošli do podniku a správali sa arogantne a agresívne. Na prítomných mali vykrikovať heslá ako "židovské svine" a "my sme juden mord." Čurda po chvíli vytiahol nôž a napadol dvoch ľudí. Rogel zaútočil kopancami. Strhla sa bitka, v ktorej však napokon ťahali za kratší koniec.

Sudkyňa prísnejší trest pre Čurdu zdôvodnila tým, že vytiahol aj nôž. Rozsudok bratislavského súdu nie je právoplatný, lebo Rogel sa odvolal. Druhý obžalovaný aj prokurátorka si na vyjadrenie ponechali zákonnú lehotu.

Prokurátorka dnes v záverečnej reči navrhovala pre dvojicu podmienečný trest na dolnej hranici trestnej sadzby, probačný dohľad a zákaz vstupu do podniku Obluda. Podľa nej trestná činnosť bola obžalovaným dokázaná.

Rogelov obhajca má iný názor a žiadal o oslobodenie klienta. Podľa neho sa incident začal z iniciatívy poškodených, poukázal na rýchly príchod novinárov na miesto a večernú tlačovú besedu policajného viceprezidenta o zadržaní osôb "z neonacistického prostredia".

Tak sa podľa neho nieslo potom aj vyšetrovanie. Poukázal na rozpory vo výpovediach poškodených a svedkov počas vyšetrovania a na súde. Jedného z poškodených označil za zarytého antifašistu. Podľa Čurdovho obhajcu sa preukázalo, že jeden z poškodených mal u seba teleskopický obušok. Aj tento advokát žiadal oslobodenie svojho klienta.

Obžalovaní na súde vypovedať odmietli. V prípravnom konaní odmietli, že by niekoho v podniku napadli. Čurda tvrdil, že sa tam vôbec nezdržali, lebo vycítili, že nie sú vítaní. „Jediný dobitý som tam bol ja,“ reagoval v decembri Rogel a dodal, že mal zranenia obuškami a neodviezli ho policajti, ale sanitka. V nemocnici vraj zostal tri dni, ale práceneschopný nezostal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu