Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Hľadači pokladov, pozor: Hrozí vám až 10 rokov väzenia!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na našom území práve začína platiť nový, kontroverzný zákon. Hľadanie pokladov sa stáva trestným činom, za ktorý sa môže dobrodruh dostať do väzenia až na 10 rokov! Informoval o tom denník Sme.

Nový predpis povežuje za trestné neoprávnené hľadanie, vykopávanie, premiestňovania, alebo prechovávanie pokladov. Ako poklad definuje akúkoľvek vec, dokladajúcu činnosť človeka od najstarších dôb až po rok 1918. V prípade vojenskej výzbroje a výstroje až do roku 1946.

"Nelegálna archeológia je zásadný problém už viac než dve desiatky rokov. Vytváraním nelegálnych zbierok a ich odpredajom do zahraničia prišlo Slovensko o nevyčísliteľné kultúrne hodnoty," uviedla hovorkyňa ministerstva kultúry Eva Chudinová.

Podľa úradov sa takto dostalo do cudziny niekoľko sto zlatých a strieborných pokladov, či zbierok bronzových a železných nástrojov.. Ešte horšie je ničenie nálezísk, upozorňujú pamiatkari.

Kritici zákona však upozorňujú, že prísne postihy môžu viesť k ešte väčším ujmám na kultúrnom dedičstve. Doteraz totiž časť hľadačov pokladov spolupracovala s archeológmi, či numizmatikmi a cenné nálezy im priniesla, alebo poskytla ku zdokumentovaniu. V súlade so zákonom to síce nebolo, ale išlo len o priestupok.

Za obyčajné hľadanie s detektorom, za ktoré doteraz hrozila pokuta, už hrozí jeden až päť rokov za mrežami. V prípade, že pôjde o činnosť veľkého rozsahu, alebo v skupine, hrozí dvojnásobná sadzba.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu