Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Exstarostu Žehry odsúdili za obchodovanie s bielym mäsom

Mižigár počas svojho
Mižigár počas svojho "hviezdneho obdobia"

BRATISLAVA/KOŠICE - Komunálny politik aj bezcharakterný kupliar! Taká je kariéra bývalého starostu rómskej obce Žehra Mariána Mižigára (41). Za obchod s ľuďmi si posedí 4,5 roka. Rozhodol o tom dnes košický krajský súd, ktorý zamietol jeho odvolanie proti rozsudku z novembra 2010.

Mižigár ešte v máji 2003 v Krompachoch a Spišských Vlachoch ponúkal ženám prácu v zahraničí. Zlákať sa mu podarilo štyri dievčatá.

Všetky odviezol autom do českej obce Křímov, kde dve predal na prostitúciu majiteľovi nočného podniku Gondola. Nevie sa, koľko za ne dostal. Pripravoval aj predaj ďalších piatich dievčat do rovnakého klubu.

Mižigár počas procesu nevypovedal. Vo svojej výpovedi na polícií obvinenia poprel a tvrdil, že pri Chomutove nikdy nebol. Vypovedal, že s ďalšími mužmi si chcel nájsť prácu v Prahe a dievčatá zo Spiša išli s nimi, lebo sa tam tiež chceli zamestnať.

Jeho obranu podľa súdu vyvrátili odposluchy telefonátov, ktoré slovenským orgánom poskytla česká polícia. Z nich vyplývalo, že Mižigár intenzívne komunikoval s majiteľom nočného podniku a dohadovali sa na detailoch obchodu so ženami. Proti nemu na polícii a prvých pojednávaniach vypovedali aj dievčatá, ktoré viezol do Čiech, ale neskôr svoje svedectvá odvolali. Súd ich zmenu výpovede označil za účelovú.

V odvolaní Mižigárov advokát požadoval, aby súd upustil od potrestania jeho klienta vzhľadom na neprimeranú dĺžku trestného konania. Poukazoval pritom na judikatúru Najvyššieho súdu aj Európskeho súdu pre ľudské práva. Tiež žiadal, aby súd zohľadnil, že obžalovaný je otcom desiatich detí a stará sa aj o chorých rodičov. Krajský súd návrhom obhajoby nevyhovel.

Marián Mižigár bol zvolený za starostu prevažne rómskej obce Žehra v roku 2006. Ústavný súd v roku 2008 rozhodol, že voľby sú neplatné. Mižigár potom ešte niekoľko mesiacov odmietal odovzdať úrad a ďalej poberal plat.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu