Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V Žehre dlhujú 130 tisíc, splácať chcú po 5 eur

V obci Žehra sa zákony porušujú ako na bežiacom páse Zobraziť galériu (9)
V obci Žehra sa zákony porušujú ako na bežiacom páse (Zdroj: Jozef Silvenský)

ŽEHRA – Samospráva v obci Žehra pod Spišským hradom porušuje zákony ako na bežiacom páse. S peniazmi disponuje tak, že obec bola už niekoľkokrát na pokraji zavedenia nútenej správy. Rómsky starosta a poslanecká väčšina minie takmer všetky peniaze na riešenie problémov v osade. Práve preto sa chcú obyvatelia nerómskych častí Žehry odčleniť.

Obyvatelia pôvodnej Žehry sú už niekoľko rokov v menšine. Je ich asi 450. Obyvateľov osady je 1600 a na obecnom úrade majú starostu aj väčšinu v zastupiteľstve. Namiesto budovania turistickej infraštruktúry v obci zapísanej v zozname UNESCO teda idú peniaze na riešenie problémov v osade.

Obyvatelia tej vytvorili na nájomnom dlh 130 tisíc eur. Starosta ho navrhol odpustiť a zastupiteľstvo to schválilo. „Títo ľudia sú veľmi chudobní. Musíme im pomôcť,“ tvrdil hneď po vyhratých voľbách starosta Ivan Mižigár. Poslanci však pomohli aj jemu. Už asi mesiac po nástupe do funkcie mu schválili plat, na aký ani nemal nárok a dovolili mu odkúpiť si obecnú garáž do osobného vlastníctva za dvetisíc eur.

Voči tomu všetkému protestoval prokurátor. Samospráva nereagovala. „O protestoch, ktoré som vám poslal, ste mali rozhodnúť do tridsiatich dní,“ upozornil okresný prokurátor zo Spišskej Novej Vsi Tibor Brziak poslancov zo Žehry na júnovom zastupiteľstve, na ktoré prišiel osobne.

V jeho prítomnosti síce zrušili uznesenia o odpustení dlhov obyvateľom osady, zvýšení starostovho platu aj odpredaní garáže, no len čo prokurátor z rokovacej miestnosti vytiahol päty, prijali ďalšie protizákonné uznesenie. Schválili do funkcie hlavného kontrolóra, hoci vo výberovom konaní nepredložil doklady, ktoré mal. „Napravíme to. Ešte tento týždeň,“ tvrdí starosta Ivan Mižigár.

Keďže prokurátor poslancom prekazil plány, museli vymyslieť spôsob, ako peniaze, vyplatené starostovi, dostať späť do obecnej kasy. „Budem ich splácať po stovke mesačne,“ prisahal Mižigár. Zaplatiť treba aj dlhy na nájomnom, ktoré zastupiteľstvo nezákonne odpustilo. Obyvatelia rómskej osady ho majú splácať čiastkami tri až päť eur. Zástupca starostu František Hadušovský vyrátal, že splatenie 130-tisícového dlhu tak bude trvať asi štvrťstoročie.

„Takto to ozaj neide. Nemôžeme donekonečna doplácať na šafárenie vedenia obce,“ tvrdia členovia občianskeho združenia Nová Žehra, ktorí sa už dva roky usilujú o formálne odčlenenie od svojich neprispôsobivých spoluobčanov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu