Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na Lipšica padá kritika: Podporuje rómsku segregáciu!

Lipšic vlani na návšteve Žehry
Lipšic vlani na návšteve Žehry (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister vnútra Daniel Lipšic si vyslúžil kritiku za návrh, aby sa obce mohli jednoduchšie oddeliť napríklad od rómskych osád. Iniciatívou, ktorá mala zmierniť pravidlá vzniku nových obcí, zareagoval minister za KDH na snahu obyvateľov východoslovenskej obce Žehra odtrhnúť sa od miestnej osady. Niektorým sa ale tento nápad nepáči.

"Povedie to k segregácii a efekt bude len naoko," citoval dnes denník Pravda šéfku združenia Ľudia proti rasizmu Irenu Bihariovú. V prípade rozdelenia obcí môže podľa nej nastať problém s tým, kto sa postaví do čela rómskych osád.

Nespokojnosť v súvislosti s iniciatívou ministra neskrýval ani vládny splnomocnenec pre rómske komunity Miroslav Pollak. "Je to odvážna myšlienka, pretože na jednej strane sa hovorí, že obce sotva prežívajú, a teda že ich treba zlučovať, a zrazu prichádza protichodný krok, ktorý navyše podporuje segregáciu," upozornil. Zdôraznil, že osady i v prípade rozdelenia obce zostanú na svojom mieste a miestni obyvatelia budú musieť naďalej riešiť problémy.

Lipšic chce presadiť, aby sa pri rozdelení obce za určitých okolností už nepoužila podmienka minimálneho počtu 3000 obyvateľov v novej dedine. Táto hranica je v súčasnosti prekážkou napríklad pre prípadné rozdelenie Žehry, ktorá má asi 2-tisíc obyvateľov. Nespokojenci v centrálnej časti dediny si založili vlastné občianske združenie a dlhodobo tvrdia, že vedenie obce, ktorého väčšina členov vrátane starostu pochádza z osady Dreveník, nerieši ich problémy. Miestna samospráva tiež čelí podozreniu zo zlého hospodárenia.

Denník Pravda pripomenul, že Organizácia Spojených národov tento týždeň kritizovala Slovensko za údajné vylučovanie Rómov z verejného života a za pretrvávajúcu segregáciu rómskych detí. Rómovia často bývajú v osadách na okraji miest alebo dedín, v mnohých prípadoch v zlých hygienických a sociálnych podmienkach.

Ministerstvo vnútra pod Lipšicovým vedením začiatkom roka predstavilo tiež plán nasadenia väčšieho počtu policajtov do okolia problémových rómskych osád na strednom a východnom Slovensku. Od tohto kroku si sľubuje zníženie kriminality.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu