Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Intenzita hluku v Bratislave je nadmerná!

Bratislava Zobraziť galériu (2)
Bratislava

BRATISLAVA – Podľa Obvodného úradu životného prostredia (ObÚ ŽP) v Bratislave potrebuje hlavné mesto SR ekologickú dopravu a pri navrhovaných úpravách i plánovanej reorganizácii verejnej dopravy žiada zohľadniť nielen ekonomický, ale aj ekologický aspekt posúdenia stavu.

"Bratislava je podľa štúdií jedno z najhlučnejších miest a v mnohých lokalitách je prípustná hluková záťaž prekročená až o 30 decibelov, pričom hlavným zdrojom hluku je doprava. Jednou z možností znižovania hluku je pridávanie sekaných gúm zo starých pneumatík do asfaltu, čím možno vytvoriť gumoasfaltovú hmotu, ktorá výrazne znižuje hlučnosť automobilov pri premávke," uviedol dnes prednosta ObÚ ŽP Michal Drotován.

Podľa neho je potrebné preferovať ekologické spôsoby dopravy, MHD a integrovanú dopravu s využitím vlakov, greenways, cyklistov a chodcov. Na druhej strane pre výrazné negatívne externality je potrebné obmedziť individuálnu automobilovú dopravu. Z dôvodu zvyšovania zaťaženia obyvateľov mesta vysokou mierou hluku, splodín a nedostatočnej priepustnosti ciest je nevyhnutné hľadať reálne ekologické alternatívy na prepravu.

"Za vzor môžeme považovať mesto Kodaň, ktoré začínalo pred štyridsiatimi rokmi na približne rovnakej úrovni v oblasti dopravy ako Bratislava. V súčasnosti v Kodani dochádza na bicykli do práce a školy 33 percent obyvateľov (v Bratislave necelé 1 percento) a verejnú dopravu využíva ďalších 27 percent," porovnal Drotován.

Zároveň pripomenul potrebu začať urgentne riešiť alternatívnu dopravu pre ochranu všetkých zložiek životného prostredia a obyvateľov. Je dôležité uvedomiť si, že verejné priestory sa budujú pre ľudí a nie pre automobily. ObÚ ŽP v Bratislave navrhuje zvážiť úpravu výkonov Dopravného podniku Bratislava s ohľadom na strednodobý a dlhodobý horizont.

"V prípade neriešenia už teraz veľmi problematického nastavenia dopravy v Bratislave, možno očakávať nárast problémov na neúnosnú mieru," dodal Drotován.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu