Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Banskobystrická radnica sa ocitla v plameňoch!

Obyvatelia si pripomenuli najväčší požiar spred 250 rokov Zobraziť galériu (8)
Obyvatelia si pripomenuli najväčší požiar spred 250 rokov (Zdroj: Topky.sk)

BANSKÁ BYSTRICA – Historickú Radnicu a hodinovú vežu na Námestí SNP zachvátili plamene. Nie však skutočné, ale virtuálne. Obyvatelia si takýmto spôsobom pripomenuli najväčší požiar v histórii, ktorý pred 250-timi rokmi zničil takmer celé mesto.

Obyvatelia a návštevníci Banskej Bystrice tak zažili jedinečné divadlo. Na pár minút sa preniesli do 18. Storočia, keď ničivý oheň takmer pochoval celé mesto.

„Požiar vznikol v Medenom Hámri. Keďže však fúkal silný vietor, za 20 minút sa dostal až k bránam mesta,“ vysvetlil sprievodca Banskou Bystricou a stredoškolský učiteľ Jozef Ďuriančik. „Bolo to nezvyčajne rýchle. Keď sa oheň dostal k 50-tim stohom slamy, katastrofe už nikto nedokázal zabrániť. Plamene preskočili na strechy domov a horelo celé mesto,“ doplnil.

Bilancia požiaru, ktorý bol najničivejší v histórii Banskej Bystrice, bola hrozivá. Z celkovo 400 domov zhorelo vyše 300 a o život prišlo takmer 140 ľudí. Zmizlo 6 kostolov a a úplne sa roztavilo množstvo zvonov. Oheň definitívne pochoval neskorogotické a renesančné budovy, ktoré neskôr nahradila baroková výstavba.

Po 250-tich rokoch si toto smutné výročie rozhodli symbolicky pripomenúť. Virtuálny požiar si do centra mesta prišli pozrieť stovky obyvateľov mesta, ale aj turistov. Banská Bystrica chce v takýchto akciách pokračovať aj neskôr. Verí, že to priláka množstvo návštevníkov.

Banská Bystrica v plameňoch

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu