Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Úplný zákaz marihuany podporuje 53 percent mladých Slovákov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Úplný zákaz marihuany na Slovensku podporuje 53 percent Slovákov vo veku 15 až 24 rokov. Slovensko sa tak umiestnilo pod celoeurópskym priemerom, ktorý je 59 percent.

Vyplýva to z prieskumu Eurobarometer 330 uskutočnenom na vzorke 12.313 mladých Európanov, z ktorých bolo 502 Slovákov.

Za regulovaný prístup k tejto droge sa vyslovilo 41 percent opýtaných Slovákov a každý dvadsiaty by dokonca privítal, ak by bol prístup k marihuane úplne bez obmedzení.

Najliberálnejšie naladení k návykovej látke boli Holanďania. Za úplný zákaz sa vyslovil len každý tretí opýtaný, pričom 13 percent by chcelo, aby bola marihuana dostupná celkom voľne. Hneď za nimi sa umiestnili Česi. Polovica z nich by privítala, ak by bola táto droga dostupná s obmedzeniami.

Prieskum Európskej komisie zisťoval aj vzťah mladých ľudí k ďalším návykovým látkam. Takmer všetci opýtaní Slováci za vyslovili za ponechanie úplného zákazu heroínu, kokaínu (oba 97 %) a extázy (92 %). Prieskum tiež odhalil, že 11 percent mladých Slovákov by podporilo zákaz tabakových výrobkov a 6 percent dokonca zákaz alkoholu.

V celoeurópskom priemere došlo v poslednom období k nárastu tolerancie voči drogám. Z prieskumu Eurobarometer 233, ktorý sa uskutočnil v roku 2008, vyplýva, že za absolútny zákaz marihuany boli vtedy viac ako dve tretiny všetkých opýtaných.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu