Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Priplácame si najviac v únii, poisťovne zhltli 242 miliónov, tvrdia lekári

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto

BRATISLAVA - Slováci si na zdravotnú starostlivosť priplácajú najviac zo všetkých krajín Európskej únie. Upozornila na to dnes Slovenská lekárska komora (SLK), podľa ktorej sú dôvodom okrem iného vysoké prevádzkové náklady zdravotných poisťovní. Zdravotníctvo pritom dlhodobo zápasí s nedostatkom peňazí a nespokojní zdravotníci hrozia odchodom.

Zdravotníctvo vlani hospodárilo so 4,9 miliardami eur, z čoho priame platby obyvateľov tvorili až 24,5 percenta. Šéf SLK Milan Dragula upozornil, že v EÚ sa spoluúčasť pacientov pohybuje okolo pätiny.

Zdravotnú starostlivosť na Slovensku financujú zdravotné poisťovne, ktoré vyberajú povinné odvody od zamestnancov, zamestnávateľov či živnostníkov. Pacienti si však za niektoré výkony zdravotníckych zariadení priplácajú a do peňaženky musia siahnuť aj pri kúpe radu liekov.

Súčasný systém, podľa ktorého zdravotné poisťovne z vybraných povinných odvodov financujú svoju činnosť a prácu lekárov alebo lieky pre pacientov, označil Dragula za zlý. Tri zdravotné poisťovne totiž na vlastnú prevádzku vlani minuli 242,5 milióna eur, čo oproti roku 2009 predstavuje viac než dvojnásobok. Tieto peniaze podľa šéfa lekárskej komory v zdravotníctve chýbajú. Úrad dohliadajúci na činnosť zdravotných poisťovní reagoval, že zákonom stanovený limit prevádzkových nákladov neprekročili.

Nedostatok peňazí v zdravotníctve je spôsobený aj vysokou nezamestnanosťou, ktorá sa radí na predné pozície v európskej dvadsaťsedmičke. Štát totiž za deti, penzistov alebo obyvateľov bez práce platí menšie zdravotné poistenie ako zamestnanci a firmy.

Lekári pred niekoľkými týždňami začali zhromažďovať podpisy pod petíciu, v ktorej hrozia výpoveďami. Dôvodom akcie sú hlavne plány vlády transformovať nemocnice na akciové spoločnosti, čo by vraj mohlo vyústiť v ich ovládnutie finančnými skupinami. Lekári sa inšpirovali českými kolegami, ktorí si pod hrozbou odchodu vymohli vyššie platy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu