Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lechnicu zasiahla ďalšia povodeň, opäť platí 3. stupeň

Ilustračné foto
Ilustračné foto

POPRAD – Obyvatelia zamagurskej obce Lechnica v okrese Kežmarok si ešte nestačili vydýchnuť z pondelkovej povodne a v piatok podvečer ich zasiahla ďalšia. Krátko po 17:00 starosta obce Slavomír Majerčák opäť vyhlasoval III. stupeň povodňovej aktivity.

Keďže prívalové vody už v pondelok poškodili reguláciu potoka Havka, v piatok sa voda liala už všade. Okrem poškodených ciest voda zatopila niekoľko pivníc rodinných domov a poškodila miestne komunikácie. „Bol to asi trištvrtehodinový dážď. Tentoraz vody tiekla hlavne z bočných prítokov a naplnila koryto Havky,“ uviedol pre SITA starosta.

Tak rýchlo ako voda prišla, tak aj odišla. Momentálne obyvatelia obce odstraňujú následky piatkovej povodne. Na pondelok zvolal starosta obce rozšírený krízový štáb, kde chce spolu s vodohospodármi nájsť riešenie, ako zabrániť podobným situáciám v budúcnosti. Ešte v pondelok starosta hovoril, že od roku 2000 to bola šiesta ničivá povodeň v obci. Po piatku je to už siedma a za necelý týždeň už druhá. Starosta zatiaľ nemá predstavu, ako by sa dala situácia na potoku Havka vyriešiť. S celoročným rozpočtom obce vo výške takmer 40 000 eur, to podľa neho Lechnica sama nedokáže.

Podobná situácia sa stala aj v ďalšej zamagurskej obci Matiašovce v Kežmarskom okrese. Aj tu prívalové dažde rozvodnili viaceré bezmenné potôčiky, ktoré v obci poškodili miestne komunikácie, zaplavili záhrady, hospodárske budovy či garáže. Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásil starosta Matiašoviec Marián Štefaňák v piatok podvečer o 17:00, dnes od 9:00 je v obci už len II. stupeň povodňovej aktivity. Výšku škôd zatiaľ starostovia nevedeli vyčísliť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu