Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MO predalo 90 tisíc samopalov za milión eur

MO SR
MO SR (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvu obrany (MO) SR sa podarilo zbaviť vyše 90.000 prebytočných československých samopalov. Kam zbrane poputujú, zatiaľ nie je známe. Bezpečnostný analytik tvrdí, že cieľovou krajinou môže byť niektorý z afrických štátov tretieho sveta.

"Celkom sa podarilo odpredať 90.183 kusov SA vz 58 P (V) za celkovú cenu 1.092.537 eur. Výsledok vzišiel z elektronickej aukcie. Výsledná suma bude príjmom do štátneho rozpočtu," povedal hovorca MO SR Ivan Rudolf. Všetky zmluvy, ktoré boli v súvislosti s predajom samopalov vyrobených v rokoch 1968 až 1979 spracované, sú podľa hovorcu zverejnené na internetovej stránke Centrálneho registra zmlúv.

"Môj názor je, že to bude niektorá africká krajina," myslí si bezpečnostný analytik Ivo Samson o ďalšom smerovaní predaných samopalov. Podľa neho sa dá predpokladať, že staršie zbrane budú smerovať do krajín, ktoré nie sú náročné na moderné zbrane a nie sú za ne ochotné draho platiť. Viac by mohla povedať výročná správa o obchode s vojenským materiálom, ktorú na budúci rok zverejní rezort hospodárstva.

Viac ako 32.000 samopalov zo slovenských vojenských skladov sa ministerstvu nepodarilo odpredať ani za naposledy ponúkanú cenu 12 eur za kus. "Nakladanie s nimi ako s prebytočným majetkom štátu teda bolo ukončené a budú zlikvidované," povedal hovorca Rudolf. Konkrétne informácie o obchodoch so zbraňami sú podľa analytika tajné. Kontrolu a dohľad nad obchodom vykonáva ministerstvo hospodárstva, ktoré udeľuje licencie súkromným firmám a slovo má aj ministerstvo zahraničných vecí. Podľa Samsona, ktorý sa problematike obchodovania so zbraňami v minulosti venoval, mala pozorovateľský status aj Slovenská informačná služba. Samson pripomenul, že vojenský materiál sa môže exportovať iba do krajín, ktoré nie sú embargované, či už spojencami, USA, Európskou úniou alebo OSN. Zároveň by nemali byť ani na listine krajín, do ktorých sa zbrane neodporúča vyvážať.

Najviac vojenského materiálu sa podľa výročnej správy ministerstva hospodárstva za minulý rok exportovalo zo Slovenska do Českej republiky, a to v hodnote prevyšujúcej 4 milióny eur. Na druhom mieste je Egypt (1,9 milióna eur), nasleduje Turecko (1,2 milióna eur), Kazachstan (1,1 milióna eur), Ukrajina (1,0 milióna eur), Srí Lanka (1,0 milióna eur) a Uganda (0,89 milióna eur).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu