Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Slováci sa ženia za peniaze: Arménka za 850 eur!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenská polícia oznámila odhalenie prvých prípadov organizovanie fiktívnych manželstiev Slovákov s cudzincami za finančnú odmenu. Cudzinci sa týmto spôsobom údajne snažili získať povolenie na pobyt.

Polícia obvinila spolu tri osoby, ktorým súd v prípade uznania viny môže vymerať trest na dva osem rokov.

Policajné prezídium uviedlo, že Slovák pôvodom z Arménska za odmenu minimálne 850 eur prehovoril iného Slováka, aby si vzal za ženu Arménku. Sobáš sa konal v Bratislave a cudzinka požiadala o povolenie na pobyt v krajine, ktorý by jej umožňoval pohybovať sa aj v krajinách patriacich do schengenského priestoru bez hraníc. Podobný sobáš zaznamenala polícia v máji, keď si Slovenka vraj za 2000 eur zase vzala Macedónca.

V oboch spomínaných prípadoch vyšetrovateľ obvinil údajného organizátora sobáša, ako aj Slováka a Slovenku, ktorí za odmenu uzavreli manželstvo s cudzincom. Macedónčan ani Arménka povolenie na pobyt nezískali. Macedónca polícia vyhostila z krajiny a na päť rokov mu zakázala vstup na Slovensko. Podobný postup zrejme uplatní aj voči Arménke.

Pokusy o fiktívne manželstvá slovenská polícia osobitne nesleduje, zaraďuje sa medzi trestné činy prevádzačstva.

V Česku počet prípadov fiktívnych manželstiev vlani stúpol medziročne o šesť na 42. V posledných rokoch sa tiež začali objavovať prípady falošných otcov, ktorí sa hlásia k cudzím deťom, ktoré potom majú automaticky nárok na české občianstvo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu