Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Problémy hospitalizovaného Prešovčana nespôsobila E. coli

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOŠICE – Epidemická baktéria Escherichia coli (E. coli), ktorá vyčíňa v Nemecku, nespôsobila črevné problémy pacienta (25) z Prešova, ktorého v stredu hospitalizovali s črevnými ťažkosťami v košickej univerzitnej nemocnici. Dnes o tom informoval hlavný hygienik SR Gabriel Šimko.

 

„U tohto pacienta sa nepotvrdila cestovná anamnéza, ani baktéria produkujúca shiga toxín. Nie je to však prvý tohtoročný prípad, toto je tretí chorý, ale prvý po vypuknutí epidémie v Nemecku,“ povedal Šimko. Vylúčil, že by došlo k epidémii, ale ako uviedol nemôže vylúčiť sporadický výskyt ochorení.

„V našom laboratóriu sme zistili, že daný izolovaný kmeň od pacienta neprodukuje shiga toxín I a II, ani vo vzorke stolice sa nenachádzal tento toxín, ktorý spôsobuje hemolyticko-uremický syndróm,“ informoval dnes profesor mikrobiológie Leonard Siegfried.

„E. coli u tohto pacienta neprodukuje shiga toxín, takže by sa jeho zdravotný stav nemal zhoršovať. U pacienta sa prejavila sepsa a zlyhávanie obličiek a začali sme mu podávať antibiotiká, čo sa dnes ukazuje ako dobré. Príčinou zdravotného stavu nemusí byť len E. coli, ale tých príčin je viac a máme ich terapeuticky podchytené. Jeho stav je stabilizovaný,“ uviedol primár a zástupca prednostu Kliniky infektológie a cestovnej medicíny Ladislav Virág.

Ako uviedol Šimko, pacient sa napil vody z lesnej studničky, a to mohlo byť príčinou ochorenia. Neočakávajú, že by došlo k epidémii. Podľa hygienikov pacient žije v spoločnej domácnosti s bratom a nik z jeho blízkeho okolia nemá žiadne príznaky.

Počet ochorení spôsobených epidemickou Escherichia coli v Nemecku klesá. Zdroj je dodnes neznámy, aj preto, že inkubačná doba u týchto ochorenia je tri až osem dní. Naše opatrenia boli zamerané skôr na prípravu a výdaj stravy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu