Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Baktériu E.coli potvrdili u 25-ročného muža v Košiciach

Fakultná nemocnica Louisa Pasteura Zobraziť galériu (2)
Fakultná nemocnica Louisa Pasteura

KOŠICE - Prítomnosť baktérie E.coli potvrdili u 25-ročného muža v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach v stredu večer. Muža previezli z prešovskej nemocnice vo vážnom stave s diagnózou hemolyticko-uremického syndrómu.

"Pacient má porušené parametre v krvnom obraze a problém s funkciou obličiek. Okrem toho sú u neho badateľné drobné krvácania na koži," informovala dnes hovorkyňa nemocnice Jaroslava Oravcová. Lekári zatiaľ jednoznačne nevylúčili, či nejde o epidemický kmeň.

Podľa prednostu Kliniky infektológie a cestovnej medicíny UNLP Košice a Lekárskej fakulty Univerzity P. J. Šafárika Ivana Schrétera zdravotný stav pacienta zatiaľ nie je vydiferencovaný. Prítomnosť baktérie E.coli v pacientovej stolici zistili už v prešovskej nemocnici.

"Zatiaľ však nie je známe, o aký kmeň presne ide. Pacientovi sme urobili ďalšie odbery a odoslali biologický materiál na mikrobiologické vyšetrenie, ktoré by malo určiť, o aký kmeň ide. Nateraz nemožno jednoznačne vylúčiť, či nejde o epidemický kmeň E.coli," uviedol lekár.

Pri súčasnom zásobovaní zahraničnými potravinami je vzhľadom na charakter nákazy podľa jeho slov reálna možnosť, že sa s pacientmi infikovanými patogénnymi enterohemoragickými E.coli skôr alebo neskôr stretnú aj v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu