Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Obetí baktérie je už 30, Španielsko odškodné nechce

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BERLÍN - Počet obetí nebezpečnej črevnej nákazy baktériou EHEC sa vyšplhal na 30. Nemecko dnes oznámilo tri nové smrteľné prípady, a celkovo tak už eviduje 29 úmrtí. Jednu ľudskú obeť už skôr deklarovalo Švédsko.

Španielska vláda nebude po Nemecku požadovať odškodné za to, že nemecké úrady ako možný zdroj nákazy označili španielske uhorky. Vyhlásil to dnes v Berlíne námestník španielskej ministerky zahraničia pre EÚ Diego López Garrido.

Dve nové úmrtia na následky hnačkových ochorení dnes oznámilo Dolné Sasko, čím sa počet obetí choroby v tejto spolkovej krajine vyšplhal na desať. Prvého mŕtveho registruje susedné Hesensko.

Berlínsky Inštitút Roberta Kocha dnes oznámil, že od 1. mája sa EHEC v Nemecku infikovalo okolo 2800 ľudí. Z nich 722 postihol životu nebezpečný hemolyticko-uremický syndróm (HUS), pri ktorom pacientom zlyhávajú obličky a trpia chudokrvnosťou. Rad nakazených rozšírilo aj päť účastníkov rodinnej oslavy v okolí dolnosaského Göttingenu.

Zdroj ochorenia, ktoré sa okrem Nemecka rozšírilo do viac než desiatky európskych krajín a do severnej Ameriky a ukázalo sa tam u viac ako stovky osôb, zostáva stále neznámy. Ako prvé sa v podozrení ocitli uhorky dovezené zo Španielska, testy to ale vyvrátili. Obvinenie vyvolalo hnev španielskych výrobcov zeleniny, ktorým spôsobilo značné finančné straty.

"Stala sa chyba," komentoval to dnes v Berlíne Garrido. "Musíme sa teraz pozerať dopredu," dodal španielsky predstaviteľ, podľa ktorého je teraz najdôležitejšou úlohou nájsť zdroj nákazy a rýchlo napraviť ekonomické škody, ktoré ochorenie napáchalo. Madrid a Berlín pritom podľa neho chcú spolupracovať a Nemecko prisľúbilo pomoc pri náprave pošramotenej povesti španielskej zeleniny.

Španielsko už predtým vyčíslilo škody pre svojich poľnohospodárov, spôsobené nemeckým podozrením voči španielskym uhorkám, na 200 miliónov eur týždenne. Garrido nevylúčil, že niektorí farmári sa budú domáhať individuálneho odškodnenia na nemeckých súdoch. Madridská vláda sa k nim podľa neho však nepridá, ale bude sa snažiť získať čo najskôr finančné prostriedky vyhradené na tento účel Európskou komisiou. Plánovanú sumu 210 miliónov eur však považuje Garrido za nedostatočnú.

Po španielskych uhorkách padlo podozrenie na zeleninové a strukovinové klíčky z biofarmy v Dolnom Sasku. Ani tam ale laboratórne testy prítomnosť EHEC zatiaľ nepotvrdili a úrady majú tento závod ďalej v podozrení len z nepriamych faktov.

Pátranie po šíriteľovi sa medzitým vrátilo k "uhorkovej stope" potom, čo úrady v spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko našli zvyšky od uhoriek infikované EHEC v odpade rodiny niekoľkých nakazených osôb. V Nemecku preto ďalej platí varovanie pred konzumáciou surového šalátu, paradajok, uhoriek a klíčkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu