Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

AI: Diskriminácia Rómov pokračuje napriek prísľubom vlády

Betónový múr na sídlisku v Košiciach
Betónový múr na sídlisku v Košiciach

LONDÝN - Slovenskí Rómovia napriek záväzkom vlády naďalej čelia diskriminácii v oblasti vzdelávania, bývania a zdravotnej starostlivosti. Uviedla to dnes vo svojej výročnej správe medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI).

Diskriminácia Rómov na rôznych úrovniach podľa AI pokračuje aj napriek záväzku z programu vlády Ivety Radičovej z augusta 2010. Správa si v tejto súvislosti všíma sťažnosti na faktickú segregáciu rómskych detí na školách, kontroverzné opatrenia v boji proti rómskej kriminalite, ako aj rozhodnutia viacerých obcí o výstavbe múrov, oddeľujúcich oblasti obývané Rómami od ostatného obyvateľstva.

Správa sa venuje aj prípadu alžírskeho žiadateľa o azyl Mustafu Labsiho. Pripomína, že Slovensko ignorovalo verdikt Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) a muža podozrivého z terorizmu vydalo do Alžírska, kde mu hrozilo mučenie alebo zlé zaobchádzanie. Autori upozorňujú aj na protestnú hladovku trojice bývalých väzňov z Guantánama proti nevyhovujúcim podmienkam a zadržiavaniu v imigračnom centre v Medveďove.

V dokumente sa píše aj o bratislavskom pochode homosexuálov z mája 2010. AI pripomína, že organizátori museli zmeniť trasu pochodu po varovaní polície, že nebude schopná zaručiť ich bezpečnosť. Priebeh pochodu poznačili násilnosti a zastrašovanie a podľa organizátorov utrpeli zranenia minimálne dva účastníci, na ktorých ešte pred začiatkom akcie zaútočili protidemoštranti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu