Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Mikloš: Zodpovednosť mám ja, premiérka ma môže odvolať

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš

BRATISLAVA – Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) si je vedomý svojej zodpovednosti v kauze prenájmu budovy pre daniarov v Košiciach. Trvá však na tom, že kým je ministrom, svoje kompetencie bude vykonávať len on a nebude podliehať žiadnym mediálnym tlakom.

„Nemôžem niesť zodpovednosť za rezort, ak do mojich kompetencií bude niekto zasahovať,“ vysvetlil, prečo nevyhovie želaniu premiérky Ivety Radičovej a neodvolá šéfa daňového riaditeľstva.

„Jej kompetencia je podať návrh na moje odvolanie, je to jedna z možností,“ pripustil. Zároveň povedal, že Radičová porušila minulotýždňovú dohodu, podľa ktorej sa nemala ku kauze vyjadrovať, napriek tomu však Mikulčíka v piatok 15. apríla vyzvala, aby prijal politickú zodpovednosť.

„Mrzí ma to, bola medzi nami dohoda, že do pondelka žiadne vyhlásenia dávať nebudeme,“ povedal dnes minister. Zmenu postoja mu Radičová, ktorá pôvodne prenájom budovy pre daňové úrady v Košiciach obhajovala, odôvodnila tým, „že tie tlaky veľmi narastali“. Na ďalšie podrobnosti sa vraj treba pýtať premiérky, on však takýto postup neschvaľuje.

„Na základe tlakov by sme takéto veci riešiť nemali, pretože to je začiatok konca,“ uviedol. O tom, ako by sa mala teraz Radičová zachovať, minister špekulovať nechce a na jej stoličku údajne zálusk nemá. „Nie, nemám záujem stať sa premiérom,“ povedal. Konflikt s Radičovou však Mikloš napriek tomu nemá a vzájomné vzťahy charakterizuje ako normálne, pracovné. „Nemám s ňou konflikt, mám iný názor na tú otázku, či bol v prípade prenájmu budovy porušený zákon a či sa konalo proti verejnému záujmu,“ vysvetlil, v čom spočíva odlišný pohľad na kauzu.

Nemyslí si však, že by sa Radičovej vzoprel. „Ja som sa vzoprel premiérke? Ja len trvám na tom, aby boli dodržiavané základné pravidlá,“ reagoval.

Mikloš sa pritom netají priateľskými vzťahmi s Mikulčíkom, obsadenie postu všľak obhajoval jeho odbornosťou. „Pán Mikulčík je generálnym riaditeľom preto, že je medzinárodne uznávaným manažérom, že má veľké skúsenosti z riadenia veľkých projektov,“ uviedol.

„Otázka stojí tak, či sú reálne fakty, či nemal konať tak, ako konal. Ak budú, tak napriek tomu, že je to môj priateľ, budem konať,“ uviedol a zopakoval, že Mikulčík podpísal s firmou Nitra Invest výhodnú zmluvu, čím šetril verejné zdroje, konal v súlade so zákonom aj s verejným záujmom.

Informáciu nezávislého poslanca Igora Matoviča o tom, že Mikulčík klamlivo informoval o zrušení predchádzajúcej zmluvy s VSH development, dnes Mikloš označil za nedorozumenie. Kým Mikulčík chcel informovať o tom, že na zrušení zmluvy je dohoda, Mikloš a Radičová informáciu pochopili a interpretovali tak, že zmluva je už zrušená, čo v tom čase nebola. „Dnes je to už podpísané,“ uviedol Mikloš.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu