Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Lesný požiar v Starých Horách lokalizovali, už sa nešíri

Požiar v Starých Horách Zobraziť galériu (10)
Požiar v Starých Horách

STARÉ HORY - Lesný požiar, ktorý od nedele popoludnia horí na svahoch veľkofatranského kopca Podšturec v Starých Horách-Hornom Jelenci v okrese Banská Bystrica, sa hasičom podarilo dnes večer lokalizovať na ploche zhruba 25 hektárov a zabrániť jeho ďalšiemu šíreniu.

Informoval o tom na brífingu po stretnutí s krízovým štábom minister vnútra Daniel Lipšic a prezident Hasičského a záchranného zboru SR Alexander Nejedlý. "Klamal by som, keby som nepovedal, že som spokojný. Podaril sa nám husársky kúsok, chlapi načreli až na dno svojich síl, materiál vynášali na svojich chrbtoch do takmer horolezeckého terénu" uviedol Nejedlý. Predpokladá, že úplne sa hasičom podarí požiar zlikvidovať za jeden až tri dni.

V noci zostáva na mieste zásahu 40 hasičov, ktorí majú na rizikových miestach natiahnuté hadice s vodou, o ďalšom postupe sa rozhodne ráno po posúdení aktuálnej situácie. Týka sa to najmä nasadenia vrtuľníkov, ktoré sa podľa ministra Lipšica ukázali pri dnešnom hasení ako kľúčové. "Som hrdý na to, že sa môžeme spoľahnúť na našich hasičov," uviedol Lipšic a poukázal na krátkosť času, za aký sa im podarilo taký rozsiahly požiar v ťažko prístupnom teréne lokalizovať.

Požiar od nedeľného popoludnia postupne zasiahol zhruba 100 hektárov zmiešaného lesa a podľa odhadov lesníkov spôsobil škodu za 222-tisíc eur. Dnes bolo na jeho likvidáciu nasadených 178 profesionálnych hasičov z Banskobystrického, Žilinského, Prešovského a Bratislavského kraja s 20 cisternovými striekačkami a ďalšou technikou, v čase zhuba od 11:00 do 17:00 požiar hasili aj štyri vrtuľníky ministerstva vnútra a ozbrojených síl. Profesionálnym hasičom pomáhali aj príslušníci obecných hasičských zborov a lesní robotníci.

V tej istej lokalite - Jelenskej doline, ale na protiľahlých svahoch - horel les aj pred štyrmi rokmi. Zasiahol vtedy 113 hektárov lesa a hasiči ho likvidovali desať dní - od nedele 15. do 24. apríla 2007. Hasili ho na dvakrát, pretože najprv ho zlikvidovali za štyri dni, ale o ďalšie štyri sa v jednej lokalite zo skrytého tlejúceho ohniska v koreňoch alebo dutom kmeni znova vznietil. Požiar vtedy podľa odhadov spôsobil štátnym lesníkom škodu za vyše šesť miliónov korún (zhruba 200-tisíc eur).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu