Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na severe bude silný vietor, škody sú už za 250 tisíc

Škody po sobotňajšom vyčíňaní vetra v Tatrách
Škody po sobotňajšom vyčíňaní vetra v Tatrách

BRATISLAVA - Na hrebeňoch hôr v regiónoch Liptov, Turiec, Horehronie a Spiš aj naďalej pretrváva výstraha najvyššieho tretieho stupňa. Mimoriadne silný vietor v týchto miestach dnes v čase do 20.00 h môže dosiahnuť krátkodobo v nárazoch silu do 144 km/h. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej internetovej stránke.

Táto rýchlosť predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná sila vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká, preto pravdepodobnosť výskytu mimoriadnych škôd a ohrozenia ľudských životov je veľmi vysoká.

V nižšie položených oblastiach týchto regiónov, rovnako ako v celom Bratislavskom, Nitrianskom, Prešovskom, Košickom, Žilinskom a Trnavskom kraji, znížil SHMÚ platnú výstrahu na najnižší prvý stupeň.

V čase do 21.00 h sa tu môže vyskytovať vietor, ktorý bude v nárazoch dosahovať rýchlosť do 25 m/s. Napriek tomu, že predpokladaná rýchlosť vetra nie je výnimočná, meteorológovia nevylučujú možnosť spôsobenia škôd menšieho rozsahu.

Rovnaký stupeň nebezpečenstva platí aj pre Banskobystrický kraj, výnimkou sú okresy Rimavská Sobota, Poltár, Lučenec, Veľký Krtíš a Krupina, kde by sa tento jav nemal vyskytovať.

Uplynulú noc opäť padali stromy, aj keď už nie v takej miere ako v piatok a sobotu. Popradskí hasiči odstraňovali popadané stromy v oblasti Starého Smokovca, Tatranskej Lomnice, Štôly a Vyšných Hágov. Strechy v noci strhnuté neboli. Aj dnes budú pokračovať záchranné a zabezpečovacie práce. Krízový štáb mesta Vysoké Tatry vyčíslil doterajšie škody spôsobené silným vetrom na majetku mesta na takmer 250 tisíc eur. Vo väčšine prípadov išlo o strhnuté strechy, poškodené boli aj zastávky autobusov či informačné tabule.

Momentálne sú vo Vysokých Tatrách prejazdné všetky cesty. Krízový štáb nariadil Štátnym lesom Tatranského národného parku a cestárom odpratať spadnuté stromy aj z rigolov a tesnej blízkosti ciest. Postupne sa darí obnovovať aj dopravu na Tatranskej elektrickej železnici. Električka jazdí z Popradu do Starého Smokovca až po Vyšné Hágy. Medzi Vyšnými Hágami a Štrbským Plesom je zabezpečená náhradná autobusová doprava. Električka momentálne nejazdí ani medzi Starým Smokovcom a Tatranskou Lomnicou.

Podľa predpovede by mal mať vietor počas dňa nižšiu intenzitu ako v uplynulých dvoch dňoch. Zosilnieť by mal opäť cez noc. Primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš predpokladá, že v pondelok by sa už mala situácia upokojiť a krízový štáb by mohol odvolať mimoriadnu situáciu na území mesta Vysoké Tatry.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu