Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Gašparovič: Hľadať konsenzus medzi koalíciou a opozíciou je ťažká úloha

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Prezident SR Ivan Gašparovič, ktorý sa dnes dožíva 70. rokov, vidí svoju najväčšiu úlohu a zároveň najťažšie poslanie v obrusovaní ostrých hrán medzi koaličnými a opozičnými politikmi.

"Moja nadstraníckosť je v tom, že rokujem so všetkými politickými stranami, opozičnými aj koaličnými, a to je to najťažšie hlavne v dnešnej dobe. Mojou snahou je politické strany priblížiť k sebe, najmä pokiaľ ide o rozhodovanie a prijímanie zákonov, ktoré sa týkajú každého občana," uviedol v rozhovore s novinármi pri príležitosti svojho životného jubilea.

"Ťažko sa mi to vyslovuje, ale musím povedať, že niekedy sa prijímajú zákony skôr z pohľadu straníckej potreby ako z pohľadu potreby občana," konštatoval Gašparovič, ktorý ako hlava štátu sekunduje už tretej vládnej garnitúre. Ako pripomenul, vláda Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) a jej predchodca Robert Fico (Smer-SD) majú diametrálne odlišné politické predstavy o tom, ako viesť štát.

Prezident SR nemá problém s komunikáciou so súčasnou premiérkou či členmi jej kabinetu. "Problém je však v tom, že nedokážeme mať jednotnú predstavu pri riešení najvážnejších reforiem ako sociálnej, zdravotnej či daňovej," zdôraznil s tým, že nikdy nedosiahneme pokrok, ak sa koalícia nebude schopná a ochotná dohodnúť s opozičným táborom. "Tu vidím najväčší problém a moju najväčšiu úlohu - stretávať sa s týmito politikmi a hľadať spolu s nimi, čo by sa dalo spoločne prijať," pokračoval prezident.

Podľa jeho slov pokiaľ bude v spoločnosti taká atmosféra, ako napríklad v rezorte justície, vyslovil obavu, že nedôjde ani k čiastočnému konsenzu. Neodpustil si ani kritiku strán vládnej koalície, ktoré často zvádzajú vnútrostranícky súboj. Prezident vidí, ako ťažko hľadajú konsenzus v otázkach, ktoré zakotvili do svojho vládneho programu. Problémy na slovenskej politickej scéne ho zatiaľ zamestnávajú natoľko, že ešte neuvažuje o tom, čo bude robiť, keď skončí svoje funkčné obdobie. "Dnes som stále v pozícii, kedy je asi aj ťažko uvažovať, čo bude potom, pretože problémov v našej politike je veľmi veľa a dotýkajú sa aj prezidenta," dodal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu