Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Gašparovič sa dištancoval od údajného podvodníka Varehu

Mikuláš Vareha
Mikuláš Vareha

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič sa dištancuje od podnikateľa Mikuláša Varehu, ktorého v utorok zadržali policajti v súvislosti s obrovskými daňovými podvodmi. "Pán Zemplína" mal obrať štát o 29 miliónov eur.

"Jednoznačne vyhlasujem, že s pánom M. V. som sa nikdy nestretol pri žiadnych rokovaniach. Je pravda, že mi ho predstavili ako predstaviteľa dobročinných akcií. Viem, že sa zúčastnil v Prezidentskom paláci na odovzdávaní mikulášskych balíčkov pre deti z detských domovov, kde prispel darovaním ovocia," uviedol dnes prezident.

Podľa Gašparoviča sa podnikateľ obrátil v júli 2010 na kanceláriu prezidenta so žiadosťou o pomoc s údajným šikanovaním pri kontrolách jeho podnikania.

"Kancelária prezidenta postúpila jeho list na Daňové riaditeľstvo SR a požiadala o informáciu a preskúmanie jeho sťažnosti. A tým sa skončila celá účasť Kancelárie prezidenta SR," uvádza sa v prezidentovom vyhlásení. Kancelária pripomína, že tento postup je štandardný.

Vareha údajne krátil dane a v rámci desiatok svojich spoločností robil fiktívne obchody s fiktívnym tovarom. Na ich základe si uplatnil odpočet DPH v celkovej výške 866 miliónov korún (29 miliónov eur). Celkovo pritom štát podnikateľovi v rokoch 2007 až 2010 vyplatil 986 miliónov korún (32,7 milióna eur).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu